23948sdkhjf

Vil ha ett karbonfangstanlegg – i Brevik

Hvis regjeringen får det som den vil, vil Norcems sementfabrikk i Porsgrunn bli landets første og eneste karbonfangstanlegg.

Det røpet statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru (begge H) mandag formiddag.

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, mener olje- og energiminister Tina Bru (H). Hun mener at karbonfangst og -lagring skal bli en stor del av den norske klimaløsningen.

Regjeringen har altså gått for ett sted i første om gang, og det stedet er Norcems anlegg i Brevik ved Porsgrunn. Her kan om lag 400.000 tonn CO2 fanges årlig.

Brevik vant kampen om bli Norges første karbonfangstanlegg i hard strid med Fortums gjenvinningsanlegg på Klemetsrud utenfor Oslo. Brevik samsvarer med anbefalingene fra en ekstern kvalitetssikring som regjeringen fikk i sommer.

Men Fortums anlegg er ikke helt avskrevet. Regjeringen sier at den vil legge til rette for at Fortum også kan bli karbonfangstlagringssted dersom man får midler fra EU.

Tina Bru sier at regjeringen kan stille med tre milliarder kroner for Fortum, men da må andres finansiering også være oppfylt.

Kostnadene for begge fangstanleggene og lagringsløsningen er beregnet til 25,1 milliarder kroner over 10 år. Av det skal staten etter planen betale 16,8 milliarder kroner. Det siste forutsetter at Fortum klare å skaffe resten av finansieringen selv. Hvis ikke Fortum klarer det, vil statens regning reduseres med 3 milliarder kroner.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.471