23948sdkhjf

Egne teststasjoner på offshoreverft

-Vår største bekymring er om det skal oppstå smitteutbrudd inne på verkstedet vårt, sier verftsdirektør Ole Sandvik ved Aibel i Haugesund.

Aibel er en av flere større bedrifter som jobber mot offshore, som har etablert eget testsenter for korona. Kværner og Aker Solutions har også gjort det samme. Verftene har mange utenlandske gjestearbeidere spesielt fra Polen som jobber i to uker og så har tre uker fri hvor de ofte drar til hjemlandet. Når de kommer tilbake er det svært viktig at de ikke sprer smitte på bedriften.

-Derfor er teststasjonen for oss svært viktig, sier Sandvik til NRK. Den dagen som statskanalen er på besøk, skal 24 utenlandske gjestearbeidere testes for koronaviruset. Til sammen er det mellom 300 og 500 gjestearbeidere ved verftet i Haugesund.

Sandvik forteller at alle gjestearbeiderne skal testes to ganger, og ingen får jobbe før den første testen er negativ. Man er avhengig at man får testet mange og at resultatene blir raskt ferdige. Aibel har hatt sin teststasjon siden juni, og den brukes daglig. Ingen har så langt testet positivt.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sier til NRK at den offentlige testkapasiteten burde vært bedre da mange av deres medlemmer er mellomstore og mindre bedrifter som ikke har råd til å sette opp egne teststasjoner. Han minner om smitteutbruddet på Hurtigruten hvor smitten spredte seg raskt, slik at selskapet ikke fikk holde på som normalt.

- Derfor er det ekstra viktig at industrien tar situasjonen på alvor, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109