23948sdkhjf

- Europeisk stålindustri er i en nødsituasjon

- Koronapandemien har slått beina under den europeiske stålindustrien, og forårsaket alvorlig skade på hele sektoren og verdikjeden.

Det sier generalsekretæren i den Europeiske stålunionen (EUROFER). Ferske tall fra unionen viser at pandemien har kuttet stålforbruket i verdensdelen og har påvirket EUs og verdens industri kraftig. Særlig var det nedstengningene i mars som fikk stor påvirkning for stålindustrien. Det er ventet ytterligere kraftig nedgang i tiden som kommer.

- Koronapandemien har slått beina under den europeiske stålindustrien, og forårsaket alvorlig skade på hele sektoren og verdikjeden. Nye data viser at nedgangen som startet i 2019, har blitt ytterligere forsterket av krisen. Næringen er nå i en nødsituasjon, sier generalsekretær Axel Eggert i EUROFER.

Kvartalstallene for første kvartal viser nemlig at stålforbruket i EUs 28 medlemsland gikk ned med 12 prosent sammenliknet med første kvartal i fjor. Dette er femte kvartalet på rad hvor stålforbruket går ned. I fjerde kvartal 2019 var det en nedgang på 10,8 prosent.

Det har også vært kraftig nedgang i import fra tredjeland, viser tallene.

NØDSITUASJON: -Koronapandemien har ført europeisk stålindustri inn i en nødsituasjon, sier generalsekretæren i EUROFER, Axel Eggert. FOTO: EUROFER

Det er heller ikke lystig lesning å se på framtidsutsiktene for europeisk stålindustri. Det internasjonale pengefondet (IMF) spådde i juli en global ressesjon på minus 4,9 prosent. I april var spådommen på «bare” minus 3 prosent. I april trodde man at USAs økonomi ville oppleve en resesjon på minus 8 prosent, mens EU-området vil få en resesjon på minus 10,2 prosent. Markedene skulle da komme seg igjen i 2021.

EU-kommisjonen kom også med en ny oppdatering av sine framtidsutsikter for den europeiske industrien i juli. Her spås det at EU vil få en resesjon på minus 8,3 prosent.

Selv om det er ventet at forretningsforholdene vil gå tilbake til normalen neste år, vil EUs økonomi fortsatt være veldig sårbar grunnet svingningene i internasjonal handel, skriver EUROFER. Siden det største bidraget til vekst tidligere kom fra eksport, vil en nedbremsing i eksportmarkedene forverre vanskelighetene som EU-landenes økonomi etter alle solemerker vil møte.

Kilde: EUROFER

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095