23948sdkhjf

SE VIDEO: Spektakulær trappebro åpner fredag

Fredag 21. august åpner Statens vegvesen en ny turistveiattraksjon med trappebru ovenfor Vøringsfossen langs Nasjonal turistvei Hardangervidda.

Fylkesordfører Jon Askeland i Vestland fylkeskommune og ordfører Anders Vatle i Eidfjord kommune står for den offisielle åpningen. Broen er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk og konstruksjonen føyer seg inn i en lang tradisjon i å utforske feltet mellom arkitektur, teknologi, infrastruktur og natur.

- Mange forhold har påvirket broens form. Konstruksjonen må være sikker og robust, broen skal koples til den gamle kløvveien og landskapet, og selvsagt er det lagt vekt på utsikt og opplevelse. Broen, som i all hovedsak er laget i stål, skaper en ny situasjon å se og forstå landskapsrommet på, sier Hølmebakk.

Video: Statens Vegvesen

Broen har ei spennvidde på 47 meter og teller 99 trappetrinn. Høydeforskjellen mellom brosidene er 16 meter. De sju brodelene er heist på plass med kran og montert sammen på stedet. Hele gangbroen er bygd i stål og sikret med solide fjellsikringsbolter. Prosjektleder Kjersti Wold kaller prosjektet et nybrottsarbeid.

-Små eller ingen toleranser i sammenkoplingen av delene har stilt store krav til prosjekteringen og produksjonen. Monteringen av broen i ni hektiske døgn i juni på ett sted med bratte stup ned i ei stri elv har dessuten stilt harde krav til sikkerhet, mannskap og utrustning, forteller Wold.

Utviklingen av Vøringsfossen langs Nasjonal turistvei Hardangervidda skjer steg for steg slik at turistene og reiselivsnæringene får glede og nytte av etappene etter hvert som de står ferdige.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078