23948sdkhjf

Prisen på kobber dyrere

«Svekket dollar, økning i kobber og bedre enn ventet fra Hydro».

Slik oppsummmerer salgs- og markedsdirektør i Astrup, Thomas Engen, sin månedsrapport for juli.

Han skriver at en amerikanske dollaren har svekket seg markant i sommer, ned til det svakeste nivået siden februar 2019.

«Koronapandemien og en opptrapping av handelskrigen med Kina, samt det kommende presidentvalget er blant årsakene som nevnes. Mot norske kroner er nedgangen ca. 6 prosent for USD, mens euroen har i samme periode bare gått ned 1 prosent. På LME har som ofte tidligere metallene steget og kompensert for den lavere dollaren, men kobberet har økt betydelig mer enn de øvrige. Bakgrunnen er trolig at flere kobbergruver i Chile, som er verdens største eksportør av rå-kobber, har blitt rammet av virusutbrudd. Gjennomsnittsprisen er opp hele 4,30 kr/kg (vel 7 prosent), skriver Engen videre sin markedsrapport for juli.

Han mener for øvrig er det små bevegelser i metallprisene i norske kroner. Hydro kom med resultater for andre kvartal 22. juli som tydelig var preget av korona. «Driftsresultatet var riktignok bedre enn analytikerne hadde ventet, men lavere etterspørsel og forventning om overproduksjon og store lager av metall utover høsten gav moderat optimisme. Etterspørselen fra bilindustrien ble halvert i annet kvartal, men har tatt seg en del opp igjen. Hydro tilstreber å fylle produksjonen med standardvarer for å holde verkene i gang», heter det videre i rapporten.

«Flere av stål- og metallverkene har hatt en brukbar ordreinngang inn mot ferien, men flere kjører med redusert produksjon og/eller vil ha lengre stengt enn vanlig i sommerferien. Outokumpu har fått lengre leveringstider og har 7-9 ukers ledetid fra sine nordiske verk. Valbruna melder om stabilt marked på rustbestandig stang og åpner igjen uke 35. Nikkelprisen har svingt opp gjennom måneden til 13 750 USD og kompensert for den lavere dollar. Legeringstillegg på rustbestandige materialer i august viser ingen store endringer, litt opp på 1.4301/304 og ned på 1.4404/316L. Skrottillegget på stål er ned ca. 200 kr til 1780.- kr/ tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på rå-aluminium er opp vel 40 øre fra juni. Hydros valseverk har ledetider på 6-7 uker. Pressverkene har fortsatt moderat etterspørsel og de fleste verkene i Norden kan levere på 3-4 uker. Etterspørselen etter smitteskjermer preger fortsatt tilgangen på egnede plastmaterialer, og noen dimensjoner - spesielt i PMMA EX og PC – har lengre leveringstider enn normalt. Prisene øker noe på PMMA plater, både støpt og ekstrudert», skriver Engen.

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078