23948sdkhjf

Kobberprisen stiger, noe svekket krone midlertidig?

Prisen på kobber- det røde metallet - er også kjent som en god indikator på utviklingen i verdensøkonomien. I løpet av juni har prisen steget omkring 10 prossent på LME.

«Dette virker noe underlig, men speiler godt utviklingen på mange av verdens børser hvor også optimismen råder», skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i Astrup AS i sin månedsrapport for juni.

Les også: Lyspunkter i norsk økonomi

PMI for Euro-sonen har kommet for juni og de viser pen økning på 7 poeng til 47,4. Dette betyr at europeiske innkjøpssjefer er mer optimistiske enn i mai, men de venter synkende aktivitet. Norsk PMI steg 4 poeng til 48,9.

«En høyere oljepris er trolig med på å bedre utsiktene for industrilederne. Kronen har svekket seg 3 prosent fra det sterkeste nivået i juni. DNB kommer i en fersk prognose med klare forventninger til at dette er forbigående og at kronen vil styrke seg igjen mot 10 kroner for en Euro. Det kan riktignok komme tilbakeslag om det blir oppblomstring av Covid-19, men på sikt forventes en sterkere krone», skriver Engen videre.

Mange stålprodusenter og metallverk er hardt rammet av korona-krisen, flere kjører med redusert produksjon og/eller vil ha lengre stengt enn vanlig i sommerferien. Dette gjelder blant annet spesialstålverket Ovako. Leveringstidene fra dem på seigherdet er nå oktober. Acerinox har hatt bedre salg i juni etter at bilproduksjonen så vidt er i gang igjen. Outokumpu har nokså korte ledetider og kan levere kaldvalset fra Finland primo august. Valbruna melder også om litt bedre aktivitet etter forsiktig oppstart blant de store forbrukerne i Automotive.

Nikkelprisen har svingt opp og ned på 12 000-tallet, men en litt sterkere krone på beregningstidspunktet gir et lavere legeringstillegg på rustbestandige materialer i juli. Skrottillegget på stål er nesten uendret på 1979.- kr/ tonn for 520M. På aluminium er det nokså normale leveringstider årstiden tatt i betraktning. På aluminium ligger Hydros valseverk på 5-6 arbeidsuker, men de norske verkene stenger tre uker i sommer.

«Ordreinngangen i juni har vært bra, en del kunder skal sikre seg råvarer til oppstart etter ferien. Pressverkene har fortsatt moderat etterspørsel og de fleste verkene i Norden kan levere på 2-4 arbeidsuker. Prisen på pressbolt har økt 60 øre siste periode. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk opp 1,90 kr/kg, Aurubis leverer på seks uker. Etterspørselen etter smitteskjermer preger fortsatt tilgangen på egnede plastmaterialer, og noen dimensjoner  - spesielt i PMMA EX og PC – har lengre leveringstider enn normalt. Prisene øker noe på PMMA plater, både støpt og ekstrudert», avslutter Thomas Engen i sin markedsrapport for juni.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.069