23948sdkhjf

Fra juletrær til stridsvogner?

Aker Solutions på Tranby i Lier er tvunget til å tenke nytt som følge av oljeprisfallet. Nå lanseres tanken om en mulig produksjon av stridsvogner.

Det er Lierposten (bak betalingsmur) som melder dette. Det vil i så fall ikke være helt upløyd mark for Tranby-bedriften. For noen 10-år siden produserte nemlig Aker Solutions i Lier komponenter og annet utstyr til Forsvaret.

Les også: Opptil 70 kan miste jobben

Som følge av oljeprisfall og økt internasjonal konkurranse, har selskapet besluttet å kutte bemanningen på Tranby med om lag 70 ansatte. Juletre-produksjonen til oljebrønner, som selskapet har vært ledende på i mange år, skal flyttes til Brasil.

Så kom koronapandemien og 50 av de 620 ansatte på Tranby måtte permitteres. Totalt måtte Aker Solutions permittere 400 ansatte.

Derfor må Aker Solutions tenke nytt, og derfor ble ideen om stridsvogner lansert.

– I forbindelse med flytting av produksjon til andre lokasjoner i Aker Solutions, har en liten gruppe jobbet med å finne andre mulige segmenter som kan dras nytte av, og fylle opp ledig fabrikasjonskapasitet på Tranby. Dette er ikke et nytt strategisk satsingsområde for Aker Solutions, og hovedaktiviteten på Tranby vil fortsatt være leveranser innen olje og gass, fornybar og lavkarbonløsninger for industrien, sier produksjonssjef Håvard Selseng, til Lierposten. Han legger til at de derfor ser på Prosjekt 9360 (P9360), eller nye stridsvogner til Hæren, som et interessant prosjekt.

Les også: Norsk selskap skal fange CO2 i Nederland

FORSVARET: Aker Solutions på Tranby i Lier har også tidligere produsert teknologi til forsvaret. Nå vurderes det å satse på produksjon av stridsvogner. FOTO: AKER SOLUTIONS

Også klubbleder i Fellesforbundet, Arne Chr. Rødby, er enig at dette er et spennende prosjekt.

– Vi tenker det er viktig å ha noe av produksjonen i Norge, og samtidig beholder vi kompetansen på huset. I tillegg ville vi klart å opprettholde den bemanningen vi har i dag, kanskje til og med øke den. Det er viktig både for selskapet og lokalmiljøet, sier han til lokalavisa.

Foreløpig er det uklart hvor mange og hvilken type stridsvogner Norge skal kjøpe inn. Men de Forsvaret har i dag er gamle, og stridsvogn-parken må moderniseres. Ved Aker Solutions på Tranby er man i dialog med aktuelle leverandører og mulige samarbeidspartnere.

Mye avhenger av hva som kommer fram i Langtidsplanen for forsvarssektoren til høsten, men håpet er at Tranby-bedriften kan ha en framtid innen et «nytt» segment.

Flere politiske partier har meldt sin interesse for at Aker Solutions på Tranby tenker nytt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.156