23948sdkhjf

Frykter for arbeidsplassene i teknoparken

GKN Aarespace på Kongsberg er en av de som er hardest rammet av koronakrisen ved Kongsberg Teknologipark. Nå håper adm. dir. Peter Hjortsberg at en forengelse av permitteringsordningene skal redde flere tusen arbeidsplasser i parken.

Det er Laagendalsposten (bak betalingsmur) som skriver dette.

Les også: Ferjeselskap varsler permitteringer

GKN Aerospace, er en del av et større internasjonalt konsern som produserer flydeler til den internasjonale flybransjen – en næring som har vært sterkt rammet av koronapandemien. Produksjonen har falt med om lag 30 til 40 prosent, noe som selvsagt påvirker omsetningen kraftig.

Laagendalsposten skriver videre at til vanlig er det 500 som har sitt daglige virke ved bedriften, men etter at koronaen kom til Norge, er 170 av dem permitterte – eller 120 årverk. Nå frykter GKN-sjefen Peter Hjortsberg for mange av de 5500 arbeidsplassene som finnes i Kongsberg Teknologipark – spesielt dersom ikke Stortinget vedtar å forlenge permitteringsordningene fra 26 til 52 uker.

– Jeg har pratet med politikere flere ganger de seneste ukene. Det jeg sier til dem, er at jeg er imponert over hvor raskt regjeringen reagerte ved å innføre støtteordninger. De første ordningene rettet seg mot de små bedriftene, de som ble rammet av at folk ikke lenger kunne være nær hverandre på grunn av smittevern. Men jeg er redd man mister de større bedriftene, som du finner flere av her i Kongsberg. I mange større industribedrifter, deriblant i GKN Aerospace, ser man langsiktige effekter av dette, sier han til lokalavisa i Sølvbyen.

Hjortsberg mener at myndighetene også må tilby utdanningskompensasjon og støtte til konkrete eksempler.

Les også: Halvparten har mottatt permitteringsvarsel

Hans utfordring er at han ikke vet når folk vil begynne å fly igjen. Til høsten? Til vinteren? Eller tar det ytterligere lengre tid?

De første som ble permittert ved GKN Aerospace på Kongsberg, måtte gå i april. Allerede til høsten vil de 26 ukene med dagens lovverk være passert for dem. Med 52 uker, vil bedrifter kunne tilby permitterte en eller to dager på jobb over tid, i stedet for å gå hjemme på fulltid i 26 uker.

Hjortsberg mener også at regjeringen kan også gi større oppdrag til industrien, som å utvikle 4.0-konseptet (digitalisering).

PERMITTERINGER: 170 av 500 ansatte ved GKN Aerospace er permitterte som følge av koronakrisen. FOTO: GKN AEROSPACE

- Det må i så fall være noen prosjekter med ordentlig størrelse på,sier han til Laagendalsposten. Avisa skriver at om lag 250 personer er permitterte ved Kongsberg Teknologipark for tiden. Tallet kan bli langt høyere hvis ikke tidene bedrer seg for bedriftene som befinner seg der. Totalt er det 5500 personer som har sitt daglige virke der, og Hjortsberg mener at det er samfunnsnyttig å sikre arbeidsplassene i teknoparken.

Ifølge en rapport som er laget, kom det fram at en arbeidsplass i Kongsberg teknologipark genererer en til to arbeidsplasser utenfor parken. Og vi snakker ikke bare om teknikere og ingeniører. Det gjelder alt fra ansatte i kantiner til elektrikere – og ikke bare på Kongsberg – men over hele landet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11