23948sdkhjf

Europas stålindustri under sterkt press

Etterspørselen etter stål har falt med 50 prosent siden koronapandemien tok verden. Som følge av dette har 40 prosent av de ansatte i stålindustrien i EU-området enten blitt sagt opp eller permitterte.

EU har vært føre var og innført strenge tiltak som har påvirket stålprodusentene i Europa negativt, mens land som Kina, India, Indonesia og Russland har fortsatt sin produksjon nærmest på normalt nivå. Dette kan føre til at billig tilbud på stål kan oversvømme markedet og sinke Europas gjenoppbygging av industrien. Til sammen er det 2,6 millioner mennesker i EU er sysselsatt innen stålindustrien enten direkte eller indirekte, viser tall fra EUROFER (European Steel Association). Dette betyr at stålindustrien er en av de viktigste næringene i hele verdensdelen.

EU-kommisjonen har nå fremmet et forslag som skal hindre videre smitte av covid-19 i industrien. Dette forslaget tar ikke hensyn til sammenbruddet i etterspørselen som følge koronapandemien. Det betyr at europeisk stålindustri blir utsatt for en stor risiko, mener EUROFER.

Den europeiske stålorganisasjon mener at EU-kommisjonen i stedet bør større fokus på ivareta europeisk stålindustri. EUROFER etterlyser tiltak som sikrer EUs stålprodusenter en mer rettferdig markedsagang, og som ikke fører til produsentene i EU «faller i hendene» på stålekspørtører til EU, som er sterkt støttet av sine lands myndigheter.

Videre ønsker EUROFER at importkvotene skal bli vesentlig reduserte.

- Europa trenger en bærekraftig og forutsigbar stålindustri hvis den skal følge opp den EUs European Green Deal-plan, heter det i en uttalelse fra EUROFER. Green Deal – som ble en realitet før koronaen – innebærer at Europa skal lede an i arbeidet med å bli klimanøytrale i 2050. EUROFER mener at europeisk stålproduksjon er mye renere enn produksjonen som kommer fra land som truer flyten i EU-markedet.

-Hvis den europeiske stålsektoren blir visket ut av import, vil vi simpelthen ikke lede an i arbeidet med å redusere utslippene fra den globale industrien, heter det videre fra Europa-organisasjonen.

Kilde: Steeltimes International

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094