23948sdkhjf

Produsentprisindeksen faller fortsatt

Kraftige prisfall på naturgass og raffinerte petroleumsprodukter førte til en nedgang i produsentprisindeksen (PPI) på 2,7 prosent i mai. Dette til tross for en nokså solid økning i prisen på råolje denne måneden.

Les også: Industrien har falt 8,6 % siden februar

Dette skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

I løpet av vinteren og våren 2020 halverte oljeprisen seg fra nivået den lå på i desember 2019. Den ene måneden med nedgang avløste den andre, og oljeprisfallet bidro til et sammenhengende fall i PPI disse månedene. I mai økte derimot oljeprisen igjen, med over 12 prosent, og dempet dermed fallet i den totale indeksen.

Gassprisen trakk på sin side indeksen kraftig ned i mai, med en reduksjon på nærmere 30 prosent. Blant årsakene til den svært lave gassprisen nevnes etterspørselssvikt som følge av både mildvær, Covid-19-nedstengninger og generell usikkerhet i verdensøkonomien. Raffinerte petroleumsprodukter hadde også en til dels kraftig prisnedgang i mai, på 15,7 prosent, og bidro til at industriprisene samlet sett falt 1,8 prosent denne måneden.

Prisøkning på kraft

Norges vassdrags- og energidirektorat kunne melde om historisk lave kraftpriser i andre halvdel av mai. Høyere temperaturer førte til økt snøsmelting og redusert etterspørsel, som til sammen bidro til spotpriser helt nede i 1 øre/kWh enkelte timer denne måneden. Likevel endte indeksen for kraftforsyning med en oppgang på 5,7 prosent fra april til mai. Dette var en økning fra et lavt nivå, og indeksen lå fortsatt nesten 30 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Men mai ble like fullt den første måneden med prisstigning på kraft i 2020 ifølge PPI.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094