23948sdkhjf

Oljebransjen fikk flere gjennomslag

Mandag ble regjeringen og Ap, Sp og Frp enige om endringer i oljeskatten i forbindelse med koronapandemien, som har rammet næringen hardt.

Oljebransjen har ifølge flere medier fått innfridd flere av sine ønsker, blant annet to av de viktigste, nemlig økt friinntekt for investering noe som medfører et større skattefritak og utsatt særskatt. Det første gjennomslaget er at summen oljeselskapene kan tjene før de må betale skatt økes – fra dagens 20 til 24 prosent. Regjeringen ville at den skulle senkes til 10 prosent. Friinntekten er den som summen oljeselskapene kan tjene før de må betale oljeskatt på 56 prosent. Verdien på denne enigheten er på om lag åtte milliarder kroner, mens den utsatte særskatten har en verdi på 100 milliarder kroner over to år.

Avtalen mellom regjeringen og de tre opposisjonspartiene innebærer også et krav om utslippene fra oljesektoren skjerpes.

Totalt vil skattelettelsene for oljenæringen kunne koste staten nærmere åtte milliarder kroner over en seksårsperiode. Flertallet ber nå næringen utarbeide en plan for hvordan de skal få kuttet utslippene fram mot 2030.

Under forhandlingene om oljeskatten ble også partiene enige om at olje fra Johan Castberg-feltet skal ilandføres på Veidnes i Nordkapp.

 Hvis du ønsker å lese mer om bakgrunnen for forhandlingene mellom partiene på Stortinget og hva tiltakene har å si for norsk økonomi kan du lese en redegjørelse fra Finansdepartementet her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094