23948sdkhjf

Utsikter til kraftig investeringsfall i 2021

Virksomhetenes anslag for samlede investeringer i olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning gir indikasjoner på en nedgang i 2020. For 2021 antydes det et kraftig fall for de samlede investeringene.

Les også: Industrien har falt 8,6 % siden februar

I investeringsundersøkelsen gjennomført i andre kvartal anslås samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning i 2020 til om 246,7 milliarder. Dette tilsvarer en nedgang på 4,7 prosent sammenlignet med anslaget for 2019, gitt på samme tid i fjor. Fallet kan hovedsakelig tilskrives en klar nedgang i industriinvesteringene, men investeringer innenfor kraftforsyning trekker også ned. Investeringer innenfor olje- og gassvirksomhet bidrar også negativt med en moderat nedgang på 1,9 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for 2019. For mer om investeringene i olje- og gassvirksomhet.

Virksomhetenes siste anslag for samlede investeringer i 2021 antyder en kraftig nedgang på hele 15 prosent sammenlignet med tilsvarende 2020-anslag. Nedgangen i 2021 drives av et kraftig investeringsfall i olje- og gassvirksomhet. Lavere investeringer i industrien og kraftforsyning bidrar også i negativ retning.

De samlede anslagene for 2020 og investeringsanslagene i olje- og gassvirksomhet for 2021 er nedjustert sammenlignet med forrige måling. Nedjusteringene må ses i sammenheng med Korona-situasjonen og den lave oljeprisen.

Industriens investeringsanslag for 2020 indikerte ved forrige publisering en nedgang sammenlignet med 2019. Nye 2020-anslag er nedjustert som fører til at denne nedgangen nå har blitt forsterket. Nedjusteringen skyldes delvis at mange virksomheter har nedjustert sine investeringsanslag på grunn av koronapandemien.

Industriinvesteringer for 2020 er nå anslått til 26 milliarder kroner - målt i løpende verdi. Dette er en nedgang på nesten 19 prosent sammenlignet med tilsvarende anslag for 2019. Det er særlig næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri som står bak investeringsnedgangen i industrien. Store prosjekter som er i en avsluttende fase er hovedgrunnen til fallet i denne næringsgruppen. Maskinreparasjon og -installasjon og metallindustri viser også en nedgang. Investeringsvekst i næringsmiddelindustri er med å dempe nedgangen for i år.

Industriens anslag for 2021 antyder en klar nedgang på hele 21 prosent sammenlignet med tilsvarende 2020-anslag.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078