23948sdkhjf

Lyspunkter i norsk økonomi

«Industrimetallene viser alle en stigende tendens, men det er små utslag i norske kroner da krona har styrket seg omkring 3 prosent mot de store valutaene i mai».

Det skriver salgs- markedsdirektør hos Astrup AS, Thomas Engen, i sin markedsrapport for mai. Han peker på tre ting som er positive trender: Metallprisene beveger seg opp på London Metal Exchange, oljeprisen stiger og den norske krona er noe styrket i forhold til april måned.

Les også: Kobberprisen stiger, noe svekket krone midlertidig?

Verden er fortsatt preget av koronapandemien, også økonomien.

«Råvareprisene har en tendens til å bevege seg i takt med USD noe vi også ser nå. Dollaren har svekket seg mot Euro i mai og vi ser det gir bevegelser opp på London Metal Exchange. Industrimetallene viser alle en stigende tendens, men det er små utslag i norske kroner da NOK har styrket seg omkring 3 prosent mot de store valutaene i mai. En av årsakene er Norges Bank store støttekjøp av kroner. Goldman Sachs tror dollaren skal svekke seg ytterligere nesten 10 prosent mot den norske krona når verden nå åpnes igjen etter Covid-19», skriver Engen.

Han fortsetter:

«Det er også gledelig å se at oljeprisen nærmer seg 40 dollar per fat som er en betydelig økning (40 prosent) siden starten på mai. Norsk PMI steg fra 43 til 45,9 i mai, som betyr at nedgangen ikke er over. En indeks under 50 betyr at innkjøpssjefene tror på lavere aktivitet kommende periode. Bilindustrien i Europa er sakte på vei opp igjen, men det går lang tid før denne stor-forbrukende industrien er oppe i normal takt igjen. I Tyskland venter alle de store bilprodusentene på støtteordninger fra myndighetene».

Les også: Global uro og tøffere tider

LYSPUNKTER: Salgs- og markedsdirektør Thomas G. Engen hos Astrup, ser noen lyspunkter for norsk økonomi i mai måned. FOTO: MORTEN DAHL

Engen skriver videre at mange stålprodusenter er hardt rammet av korona-krisen, det gjelder også Acerinox som har 50 prosent av normal ordreinngang. Kapasiteten er justert deretter, så leveringstidene er august i Norge. Hos Outokumpu leveres det meste av plater og coil på seks uker, mens spesialiteter og 2000 mm bredde er medio august. Det er kortere leveringstider på stangstål, etterspørsel fra det viktige segmentet Automotive er fremdeles lav. På aluminium ligger Hydros valseverk i Norge på fem til seks arbeidsuker, kortere på ubehandlet materiale.

«Pressverkene har fortsatt moderat etterspørsel og de fleste verkene i Norden kan levere på tre uker. Skrottillegget på stål uendret på 1984.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnitts-prisen på kobber gikk ned 10 øre per kilo. Det er fortsatt stor etterspørsel etter transparente plastplater i tykkelser 4-6mm for smitteskjermer. Dette fører til lengre leveringstid – særlig på PC – polykarbonat. For øvrige plastmaterialer er det som normalt 2–4 ukers leveringstid», heter det videre i markedsrapporten..

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094