23948sdkhjf

Stål laget av hydrogen

Stålprodusenten i Mo i Rana, Celsa, har inngått et samarbeid med Statnett om å produsere stål med hydrogen.

Nyheten slippes via E24 samme dag som regjeringen legger fram til hydrogenstrategi.

E24 skriver at Celsa har inngått en intensjonsavtale med Statkraft og Mo Industripark om å lage en verdikjede for hydrogen. Det vil i så fall være et langt steg i riktig retning når det gjelder bærekraft og mindre forurensning i produksjon av stål. Celsa skal kunne produsere armeringsstål ved å bruke hydrogen framfor mer forurensende energikilder.

Nettstedet skriver at Celsa smelter om lag 700.000 skrapstål i årlig, og at det tilsvarer nærmere to Eiffeltårn hver uke. Anlegget i Mo i Rana har 340 ansatte.

Utfordringen med dagens produksjonsmetode er at når stålet smeltes i ovnen og blir valset til nye produkter brennes det store mengder karbondioksid og en del olje. Og det er da klimagassen CO2 dannes. Utslippene fra smelteverkets anlegg var ifølge selskapets bærekraftrapport på 93.000 tonn CO2-ekvivalenter i 2018.

Målet til Celsa er å kutte CO2-utslippene med 50 prosent fram mot 2030. 20 år senere skal deres stålproduksjon være dekarbonisert. Da må man benytte hydrogen til å drive ovnene i valseverket. Hydrogenet skal skaffes ved å start et anlegg ved hjelp av strøm -såkalt elektrolyse. Målet er å få i gang produksjonen i løpet 2022.

Prosjektet omtales som «Hydrogen Hub Mo», og aktørene i prosjektet ønsker at det skal bli verdens mest klimavennlige armeringsstål.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.642