23948sdkhjf

Hurtigbåtutvikling kan få pengestøtte

Miljødirektoratet deler ut inntil 70 millioner kroner til prosjekter som kutter klimagassutslipp fra hurtigbåter.

Regjeringen har i tillegg foreslått å styrke satsingen med 20 millioner kroner, slik at tildelingen kan bli høyere.

– Grønn teknologi må ofte hjelpes i gang, og vi er stolte av å kunne støtte gode prosjekter som gjør transport med hurtigbåt mer klimavennlig, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Det er i underkant av 80 hurtigbåter i fylkeskommunal drift i Norge. Hurtigbåtene bruker tradisjonelt mye drivstoff og har høye utslipp per passasjer.

Å gjøre disse reisene grønnere er derfor en viktig oppgave for kystlandet Norge fremover. Tiltak på hurtigbåter ble utredet i rapporten Klimakur 2030, som viste at potensialet for utslippskutt kan være på over en halv million tonn CO2 fram mot 2030.

Prioriterer lærerike prosjekter

Det er tredje gangen aktører som driver kollektivtransport med hurtigbåt, som regel fylkeskommuner, kan søke slik støtte gjennom ordningen Klimasats.

Pengene har tidligere gått til blant annet ombygging av hurtigbåt fra diesel til strøm, forprosjekter og samarbeidsprosjekter.

– Vi ønsker særlig å støtte innovative prosjekter som tydelig tar utviklingen videre og som mange aktører kan lære av etterpå, sier Hambro.

Må søke før 1. september

Søknadene kan dreie seg om alt fra utredning av muligheter til faktisk bygging eller ombygging av båter. Det er likevel flere kriterier å merke seg (se lenke for mer informasjon).

Ordningen er et supplement til ordningene fra Enova, som blant annet delfinansierer pilotprosjekter og infrastruktur.

Søknadsfrist er 1. september.

 

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125