23948sdkhjf

Kraner til besvær

I Fredrikstad har det blåst opp til uvær mellom utbyggerne på gamle Fredrikstad Mekaniske Verft (FMV) og kommunen på den ene siden, og Viken fylkeskommune på den andre.

Striden står om man skal bevare to eller tre av de gamle kranene som i sin tid tilhørte FMV. Utbyggerne og kommunen vil beholde to, mens fylkeskommunen vil bevare tre kraner.

Les også: Se krana gå i bakken

Det er Fredriksstad Blad som skriver om kran-krangelen.

Fredrikstad Mekaniske Verksted ble etablert i 1870 og mellom 1873 og 1987 ble det levert 443 båter og forskjellige fartøyer fra verftet på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Nå ønsker man bygge ut på tomta, og de tre kranene som har stått på tomta siden verftet ble lagt ned, har industrihistorisk verdi. I tillegg har Riksantikvaren slått fast at kranene på FMV er bevaringsverdige. Nå ønsker ildsjeler for at å bevare FMV som et industrihistorisk område velkommen forslaget fra både utbyggerne, og kommunen og fylkeskommunen. Man fryktet en stund for alle tre kranene skulle forsvinne, men ildsjelene mener at uansett om det det blir to eller tre som står igjen, så er Riksantikvarens bevaringsbeslutning viktig for framtiden.

I tillegg til å bevare tre kraner, ønsker Viken fylkeskommune også å bevare en sveisehall på tomta, som nå skal bygges ut.

Kommunen skal om ikke lenge beslutte hva som skal skje med kranene og sveisehallen på den gamle FMV-tomta.

Fredrikstad Blad skriver at kommunedirektøren opprettholder forslaget om å ta vare på to kraner og én hall.

– Kommunen opprettholder at én hall og to kraner skal bevares ettersom det anses som realistisk å gjennomføre. Disse vil bli plassert sentralt i området slik at helhetsinntrykket fra industrihistorien bevares. Det er viktig å finne en riktig balanse mellom vern og utvikling i området, er kommunedirektørens kommentar til rådet fra Viken fylkeskommune.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078