23948sdkhjf

Ble som nye igjen etter rehabilitering

På Mongstad har Equinor 12 transformatorer produsert av National Industri i 1986. Tilstandskontroller avdekket en del korrosjonsanløp, men etter at de har vært inne hos ABB til rehabilitering har de blitt så gode som nye igjen.

Transformatorene er kritiske for distribusjon av oljen fra blant annet Johan Sverdrup-feltet. Transformatorene er av høy kvalitet og har fungert problemfritt i mer enn 30 år. Da de står utendørs i et meget korrosivt miljø, avdekket tilstandskontroller i 2019 at det var endel korrosjonsanløp på både kassen, kontrollutstyr og tilhørende eksterne deler.

For å utbedre dette, samt å fastslå tilstand på de innvendige komponentene, ble en transformator sendt til ABB Power Grids sin fabrikk i Drammen. Der ble transformatorens tilstand grundig analysert, og kjerne/viklinger viste seg å være i meget god forfatning. Dermed kunne mer enn 90 prosent av transformatorens materiell gjenbrukes i rehabiliterings-prosjektet. Dette gir besparelser på omlag 100 tonn metall og 25 tonn olje.

Transformatoren vil, etter rehabilitering, oppnå 30 års ny levetid i tillegg til at kontrollutrustningen oppgraderes til dagens digitale standard.

- En stadig eldre transformatorpark er en av hovedutfordringene i norsk energiforsyning. 40 prosent av krafttransformatorene er eldre enn 40 år. De fleste av disse transformatorene kan rehabiliteres og bli minst like gode og moderne som nye. Det er derfor svært gledelig at Equinor velger å støtte opp under en sirkulærøkonomi-tankegang og FNs bærekraftsmål som bidrar til store material og energibesparelser, sier Knut Herdlevær, forretningsutvikler i ABB Power Grids Norway.

Kilde: Norsk Industri

Kilde: Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11