23948sdkhjf

Vil benytte avdanka borerigg til havbruk

Boreplattformen Polar Pioneer ligger klar til å hugges opp. Men nå ønsker havbruksnæringen å ta i bruk plattformen til oppdrettsanlegg langt ute til havs.

En ny trend de siste årene er at oppdrettsnæringen ser lenger ut til havs enn tidligere. Aktører ønsker å etablere anlegg langt til havs i røff og åpen sjø. Da kreves mer solide anlegg. Nå lukter firmaet Viewpoint på boreplattformen Polar Pioneer til dette bruket, skriver NRK.

Les også: 200 millioners kontrakt til Kongsberg

-Det vil være fornuftig å ta i bruk konstruksjoner fra offshorenæringen når vi tenker på hvordan vi skal tenke nytt når næringen ønsker å etablere seg langt ut til havs, sier Kåre Olav Krogenes i Viewpoint til NRK. Han ønsker å kjøpe riggen, som nå ligger klar til skroting ved Westcon i Ølen. Krogenes sier til NRK at han kan bruke om lag 60 prosent av plattformen til sitt formål: Havbruksanlegg langt ute til havs.

TIL HAVBRUK?: Det er denne plattformen, Polar Pioneer, havbruksnæringen nå vil bruke deler av til offshore-havbruk. Plattformen ligger for tiden klar til skroting ved Westcon i Ølen.

Ifølge Krogenes kan et offshore-havbruksanlegg kunne gi 650 års i byggeperioden og 175 årsverk i produksjonen. Det meste avhenger av om Fiskeridirektoratet gir tommel opp for utviklingskonsesjonen. Krogenes sier til NRK at både helikopterdekket, livbåtstasjonen, boligkvarteret, forankringssystemet og ikke minst selve skroget kan brukes på nytt.

– Det er enkelt og greit et prosjekt som kan gi rask effekt i koronakrisen som har slått innover maritim næring, sier daglig leder for Maritimt Forum Haugalandet og Sunnhordland, Sverre Meling i en kommentar til statskanalen.

Havbruks til havs – også kalt offshore-oppdrett, blir regnet når anlegget ligger mellom en nautisk mil fra grunnlinjen og 200 nautiske mil fra Fastlands-Norge.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094