23948sdkhjf

Kongsberg: Sju av 10 bedrifter frykter oppsigelser, permitteringer eller konkurs

Det går fram av en spørreundersøkelse som Kongsberg Næringsforum har gjennomført blant bedrifter på Kongsberg.

Sølvbyen i Viken huser en rekke større aktører innen felt som metalsupply dekker, og flere av bedriftene har allerede permittert eller skal permittere flere av sine ansatte. Det gjelder blant annt Kongsberg Gruppen, TechnipFMC og GKN Aerospace for å nevne noen.

Nå har mer enn 50 bedrifter svart på en spørreundersøkelse fra Kongsberg Næringsforum om hvordan de ser på ståa nå under koronakrisen. Ifølge Laagendalsposten svarer 70 prosent av selskapene at pandemien kan få såkalte «kritiske konsekvenser» for dem i form av permitteringer, oppsigelser og/eller konkurs. Det betyr at sju av 10 bedrifter frykter dette.

Undersøkelsen ble gjennomført etter mer enn sju uker med nedstengning av samfunnet, og virussituasjonen vil ikke overraskende – ifølge bedriftene – ha innvirkning på både oppdragsmengde og lønnsomhet for mange.

Ifølge lokalavisa var hele 8,6 prosent av arbeidsstokken i Kongsberg kommune helt arbeidsledige 21. april.

Ifølge undersøkelsen er mange bedrifter opptatt av å sikre likviditeten, og nær halvparten av respondentene svarte at de ønsker seg mer tiltak fra myndighetene. Dette for å unngå permitteringer, oppsigelser og konkurser. Kostnadsdekning er det som står øverst på ønskelista.

Litt over halvparten av respondentene – 55 prosent – mener at det vil ta lang til før markedsgrunnlaget vil bli normalt igjen. Men samtidig er det hele 74 prosent som har tro på at de vil klare seg gjennom krisen.

Undersøkelsen omfatter flere bransjer på Kongsberg, ikke bare de som er relatert til Kongsberg Teknologipark, men disse utgjør en svært viktig del av næringslivet i Sølvbyen.

Laagendalsposten skriver at også NHO Viken har gjort en undersøkelse, hvor 16 av bedriftene var fra Kongsberg. De lokale tallene viser at:

  • 88 prosent har opplevd synkende etterspørsel de siste fire ukene.
  • 75 prosent har opplevd forsinkelser eller kanselleringer av leveranser.
  • En av fire bedrifter planlegger oppsigelser.
  • En av fire bedrifter sier at det er en reell fare for konkurs.
  • En tredjedel av arbeidsstyrken i kommunen jobber i industrien, og er derfor spesielt utsatt for en nedgang i verdensøkonomien og lav oljepris.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.08