23948sdkhjf

Forsker på lettere og mer miljøvennlig lettmetall

Det kappes nå om forskning som kan gjøre aluminium lettere og samtidig mer miljøvennlig.

Det skriver Gemini.no.

For å anskueliggjøre hvor lite som skal til: 25 prosent slankere øl- og brusbokser ville gi CO2-kutt som tilsvarer nær halve Norges utslipp. For når aluminium produseres så avgir det til dels store karbonavtrykk. Det slippes ut mye CO2 fra selve produksjonen, men også er utslippene av CO2 fra mange lands fossile utslipp fra aluminiumsverk. Det betyr, skriver Gemini, at dersom metallet i aluminiumsvarene kan bli tynnere, så vil produktene også bli mer miljøvennlige.

Men å gjøre disse produktene tynnere er ikke noe hokus-pokus. Det er snakk svært vanskelige prosesser som skal ivareta flere aspekter – også hvor holdbare og hvor mye aluminiumet tåler. Dette trenges det en forklaring på: Gemini skriver: «Dette grunnet små partikler som dannes i aluminiumsmelte. Havner disse på steder der produktet utsettes for store krefter under bruk, kan produktet bryte sammen ved langt lavere belastinger enn forventet».

Ved SINTEF er man i gang å forske på disse utfordringene, sammen med industrien og med støtte fra Forskningsrådet. Målet er å se om det er mulig å krympe CO2-utslippene ved å heve kvaliteten på aluminiumet og å slanke produktene slik at vekten blir mindre.

Les hele artikkelen fra Gemini.no her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109