23948sdkhjf

Metallindustrien med lavere omsetning

Bygging av skip og oljeplattformer trekker opp omsetningen i mars, mens metallvareindustrien og maskinindustrien bidro negativt med lavere omsetning i årets første kvartal.

Les også: Halvparten har mottatt permitteringsvarsel

Industriomsetningen økte med 2,8 prosent fra februar til mars 2020, viser sesongjusterte tall. Det var oppgang i hjemmemarkedet som stod for veksten.

Det viser tallene fra Statistisk sentralbyrå for perioden januar-mars i år.

Eksportmarkedet viser en liten nedgang. Kronesvekkelsen har i dette tilfellet ført til at eksportomsetningen har holdt seg opp til tross for den globale koronakrisen.

Næringen for bygging av skip og oljeplattformer bidro klart mest til oppgangen i industriens omsetning i mars med en vekst på hele 42 prosent. Oppgangen kommer etter lav omsetning i januar og februar, og var drevet av store enkeltleveranser.

Les også: Industrien har falt 8,6 % siden februar

Næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri bidro til å dempe oppgangen i industriomsetningen med en nedgang på 18 prosent i perioden. Lavere etterspørsel og reduserte priser på raffinerte petroleumsprodukter i perioden var en medvirkende årsak til omsetningsfallet for denne næringsgruppen. For mer om prisutviklingen i industrien.

Sesongjusterte tall viser at industriomsetningen ble redusert med 1,0 prosent i 1.kvartal 2020 sammenlignet med foregående kvartal.

Det var næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri som bidro klart mest til reduksjonen for industrien samlet sett, med en nedgang på 8,1 prosent. Metallvareindustrien og maskinindustrien bidro også negativt med lavere omsetning i årets første kvartal.

Videre viser tallene fra SSB et kraftig fall i petroleumsrettet leverandørindustri.

Sesongjusterte tall viser at industriproduksjonen falt med hele 3 prosent fra februar til mars 2020. Det er særlig produsenter innenfor petroleumsrettet leverandørindustri som opplever nedgang. Dette er arbeidsintensive virksomheter som har mye leveranser til olje- og gassnæringen. Strenge smittevernsregler og karantene for ansatte meldes som viktige årsaker bak den lave aktiviteten. Dette rammer særlig bruken av utenlandsk arbeidskraft. Nedgangen var størst innenfor bygging av skip og oljeplattformer som gikk ned med så mye som 22 prosent.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093