23948sdkhjf

Frykter alvorlig krise for Kongsberg-bedrifter

Fly- og bildeler, maritim næring og offshore er alle hardt rammet av koronakrisen. På Kongsberg er det flust av bedrifter som leverer til disse næringene, og de frykter en alvorlig krise.

Det er Laagendalsposten som skriver dette.

Lokalavisa på Kongsberg har sett nærmere på hva slags konsekvenser korona-pandemien kan ha å si for toneangivende lokalt næringsliv som Kongsberg Gruppen, TechnipFMC, GKN Aerospace og Kongsberg Automotive. Dette er selskaper som leverer deler og løsninger internasjonalt og omsetter for flere milliarder kroner. Foreløpig er 800 ansatte permitterte bare i sølvbyen, skriver Laagendalsposten. Bak korona-utfordringen lurer en svært lav oljepris.

Selskapene oppdaterer hvordan de håndterer koronapandemien jevnlig. Sist fredag skrev Kongsberg Gruppen at de hadde permittert 500 ansatte i en børsmelding. Kommunikasjonsdirektør i Gruppen, Ronnye Lie, sier til lokalavisa at myndighetene nå må benytte seg av til å framskynde byggingen av allerede planlagte gryteklare fartøysprogrammer.

- Dette vil tilføre Sjøforsvaret fem nye mineryddere og Havforskningsinstituttet to nye forskningsfartøy. Forsering av disse programmene vil gi Norge ønskede kapasiteter og gi maritim industri oppdrag som vil gi etterlengtet aktivitet i hele verdikjeden. Disse prosjektene vil ha 95 prosent norsk innhold og skape 20.000 årsverk langs hele norskekysten. Dette vil være et avgjørende og riktig motkonjunkturtiltak, uttaler han til avisa.

Leder for Industriforum i byen, Willy Holdahl i GKN Aerospace, sier at det er stor usikkerhet blant Kongsberg-bedriftene for tiden.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er til dels et uoversiktlig, men alvorlig bilde, sier han til Laagendalsposten, som kan opplyse at Kongsberg Maritime har permittert 550, Kongsberg Automotive 146 (helt eller delvis), GKN Aerospace rundt 100 og TechnipFMC bare 10.

Den usikre situasjonen for den toneangivende industrien i Kongsberg har ført til at ordfører Kari Anne Sand (Sp) fredag sendte et brev til statsministeren.

SENDTE BREV: Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) har sendt brev til Stortinget og uttrykker bekymring for Kongsberg-industrien. FOTO: KONGSBERG KOMMUNE

Brevet med tittelen «Umiddelbare tiltak for maritim sektor og norsk industri» inneholder en rekke konkrete forslag til tiltak som kan bedre situasjonen for industrien på Kongsberg og i Norge for øvrig. Brevet er ganske likt det Maritimt Forum tidligere har fremmet.

I brevet peker Sand på spesielt fire punkter som kan styrke industrien:

-GIEK må øke sin prosentandel på alle garantier

-Økte rammer til Innovasjon Norge

-«Vanguard»-konseptet: Bygging av opptil fem mineryddefartøy for sjøforsvaret (em milliarder kroner)

-Bygging av to forskningsfartøy

«Dette er prosjekter som kan iverksettes raskt, og de vil gi sårt tiltrengte oppdrag til norsk næringsliv. Det er avgjørende at disse prosjektene gis plass og nødvendige investerngsmidler i revidert nasjonalbudsjett, slik at disse tiltakene kan iverksettes raskt», avslutter ordføreren brevet med.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081