23948sdkhjf

55.000 jobber kan forsvinne

En fersk rapport antyder at 55.000 arbeidsplasser i eksportnæringen kan gå tapt innen 2020. Årsaker: Korona-pandemien og oljeprisfall.

Det er Menon Economics som har utført rapporten for Eksportkreditt Norge, skriver NTB.I rapportengår det fram at eksportnæringen kan miste inntekter på mer enn 1.000 milliarder kroner fram mot 2023. Det kan bety at 55.000 arbeidsplasser står i fare for å bli borte – og det allerede ved utgangen av inneværende år.

Det er kombinasjonen av koronakrisen og oljeprisfallet som er bakgrunnen for analysen og funnene, skriver NTB.

Administrerende direktør i Eksportkreditt Norge, Otto Søberg, er spesielt opptatt av hvordan dette vil påvirke verdikjedene i Norge.

– I verste fall risikerer vi å gjøre varig skade på kritiske verdikjeder i eksportindustrien langs kysten. Dersom de store motorene i systemet blir borte, vil dette sannsynligvis få konsekvenser for hundrevis av underleverandører, sier Otto Søberg i en pressemelding.

– At vi kan risikere å få 55.000 til uten jobb fra eksportnæringen, illustrerer hvordan krisen eskalerer fra dag til dag. Vi går fra shut down til melt down, og jeg tror ingen helt klarer å se for seg hvilke konsekvenser det medfører, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Dagens Næringslilv..

Det ser ifølge rapporten mørkt ut for offshore leverandørindustri og deler av den maritime næringen. Reiseliv vil merke det mest i år, mens prosessindustrien og sjømatbransjen er godt rustet til å tåle krisen.

 «Uten andre tiltak vil vi derfor om kort tid risikere et betydelig antall konkurser i maritim næring og offshore leverandørindustri», står det i rapporten.

Dersom norske verft går konkurs, blir det vanskelig å erstatte dem, påpeker Menon-rapporten.

– Dette rammer olje-, gass- og offshorekundene våre og cruiserederiene. Vi var på full fart inn i nye segment, og var i ferd med å levere vår første cruisebåt, sier administrerende direktør Gunvor Ulstein til NRK.

Hun sier verftet trenger inntekter og at et kriselån fra Statens obligasjonslån ikke hjelper.

Det haster med å få på plass løsninger for å unngå konkurser, mener direktør Otto Søberg i Eksportkreditt.

– For noen vil det dreie seg om uker. Mange av disse selskapene sitter i store og solide verdikjeder, med mange underleverandører med mange små og mellomstore norske bedrifter, sier han.

 

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125