23948sdkhjf

"Norsk spøkelsesskip" gikk på grunn i Irland

Det førerløse skipet som nå skaper store overskrifter verden over etter at det hadde gått på land i Irland, ble i sin tid bygget i Norge.

Det er sysla.no som skriver dette.

Tidligere denne uka ble «MV Alta», som lasteskipet nå heter, observert i fjæra like ved den irske byen Cork. I mer enn ett år har skipet drevet rundt uten mannskap eller kaptein.

Skipet, som nå ofte kalles «spøkelsesskipet» ble i 1976 bygget i Norge – nærmere bestemt på Trønderverftet i Hommelvik, skriver sysla.no. Det var Det Stavangerske Dampskibsselskap som hadde bestilt det 77 meter lange skipet, og ble i begynnelsen brukt som godsrutefartøy langs Norskekysten.

Bergensrederiet Harald Sætre ble neste eier, og da gikk skipet under navnet «MV Tananger». Senere ble det en del av Nor-Cargo og i 1987 ble det solgt til Tromsø som «Pomor Murman». Fortsatt ifølge sysla.no, som har snakket med en skipshistoriker og forfatter, i tillegg til å ha sjekket med Vesselvalue.

Denne uka kom skipet igjen i fokus. Årsaken til dette er at skipet drev på land ved den irske byen Cork. Da hadde skipet drevet rundt på de sju hav uten mannskap og kaptein – altså helt førerløst.

Skipet skal ifølge sysla.no ha blitt sist sett i bruk for halvannet års tid siden ved Bermuda i Nord-Atlanteren. Stormen «Leslie» rammet imidlertid fartøyet, og den amerikanske kystvakten måtte evakuere de 10 om bord. Etter dette har skipet drevet rundt på verdenshavene uten mannskap. Skipet har blitt observert ved Afrika-kysten og Den iberiske halvøy. Så bragte Golfstrømmen skipet nordover.

«MV Alta» seilte under norsk flagg fram til helt til 1999. Da ble det solgt til Malta. Fra 2017 har skipet gått under flagget fra Tanzania.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093