23948sdkhjf

Kan landbasert oppdrett redde næringen?

Lakselus er et hett tema i oppdrettsnæringen. Nå starter snart byggingen av det som kan være løsningen på problemet: Landbasert oppdrettsanlegg.

Salmon Evolution har planene om et slikt anlegg klar. På Indre Harøya i Romsdal – dersom finansieringen ordnes. Da starter byggingen av det landbaserte oppdrettsanlegget til våren, skriver NRK.

– I prinsippet skal det ikke være mulig for oss å få lakselus inn i anlegget. Det er en av gevinstene med å produsere på land, sier daglig leder i Salmon Evolution Odd Tore Finnøy til NRK. Han har som mål å produsere 30 000 tonn sløyd laks i året.

Oppdrettsnæringen er en næring som i økende grad sliter med lakselus, en sykdom som også er truende for villaksen. For å få bukt med problemet, forsøker man å finne nye løsninger som skal begrense lusa. Landbasert oppdrettsanlegg kan være en nøkkel-løsning i så henseende, og myndighetene har nå gitt 31 slike konsesjoner, skriver NRK.

Fredrikstad Seafood var først ute med slikt anlegg i Norge, og Miljøfisk er i ferd med å bygge et slikt anlegg i Askvoll. I tillegg er flere andre land i gang med oppdrettsanlegg på land, blant annet Russland, Kina og USA, skriver statskanalen videre.

I tillegg til lakselus, er også rømming fra oppdrettanlegg en utfordring for næringen. Landbaserte anlegg vil også kunne være en fordel her.

- Ved landbasert oppdrettsanlegg er vi med på løse mange av de utfordringene som næringen sliter med, sier Finnøy videre.

Seniorforsker ved forskningsinstituttet Nofima, Åsa Maria Espmark, ser imidlertid ikke bare positivt på landanlegg, fordi det også har sine store utfordringer, sier hun til NRK. Hun peker blant annet på dannelsen av den fargeløse og giftige gassen hydrogensulfid, som dreper fisk raskt. I tillegg nevner hun at det er kostbart å produsere laks på land, det er energikrevende og det bindes opp landareal. Espmark mener derfor at ikke all oppdrett må flyttes på land.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078