23948sdkhjf

Global uro og tøffere tider

«Statistisk Sentralbyrås konjunkturbarometer, som kom for noen dager siden, konkluderer med et omslag i industrien og at vi går tøffere tider i møte. Dette gjelder spesielt brems i ordreinngangen både innenlands og ikke minst på eksport».

Dette skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen hos Astrup AS i sin ferske markedsrapport for januar. Han skriver videre at stillstand i Europa, særlig i bilindustrien, gir ringvirkninger i norsk industri. I tillegg mener han at det signaliseres at oljeinvesteringene minst forblir på samme nivå som i fjor, men det synes å variere en del.

«Flere aktører innen offshore har varslet nedbemanning på nyåret. Norsk PMI som kom mandag signaliserer det samme med en nedgang på 4,1 poeng til 50,9. Dette er det laveste nivået på tre år, og det er særlig på sysselsetting innkjøpssjefene er mindre optimistiske. Usikkerheten tilknyttet Corona viruset demper også optimismen inn i årets andre måned, samt Brexit som er en realitet nå. En positiv ringvirkning for industrien er en ny svekkelse av kronen, men Nordea tror den vil styrke seg mot 9,60 i løpet av året.  Kronen svekket seg ytterligere mandag etter svak PMI», skriver salgs- og markedsdirektøren videre.

Thomas Engen opplyser at det er nokså normale leveringstider på det meste av metaller og stål om dagen. På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på 6-7 uker fra Tornio og Degerfors. Valbruna melder om lavere etterspørsel fra Automotive og kraftindustrien, men har fremdeles lange ledetider fra nyproduksjon.

«Prisen på nikkel har gått ytterligere ned og gir lavere legeringstillegg på rustbestandige materialer i februar. På aluminium ligger Hydro på 5-6 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. Pressverkene har kortere ledetider, fra 3-4 uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia. Prisen på rå-aluminium lgger fortsatt meget stabilt, mens en svak norsk krone presser opp bearbeidingsprisene. Skrottillegget på stål gikk opp til 2386.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnittsprisen på kobber gikk ned med 65 øre per kilo. Leveringstidene på kobber plater/coil og skinner fra Finland er fem uker. På plast halvfabrikat er det normal leveringstid på de fleste materialer», skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i markedsrapporten.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109