23948sdkhjf

Stort havvindspotensial

Det internasjonale energibyrået IEA har regnet ut av havvind har potensial til å levere strøm tilsvarende 18 ganger verdens behov.

Det går fram av en rapport fra IEA, som flere medier skriver om onsdag.  Ifølge NRK vokste havvind med 30 prosent fra 2010 til 2018, men havvind står fortsatt for bare 0,3 prosent av den globale strømproduksjonen. Men potensialet er stort, mener IEA.

Les også: Satser mer mot havvind

– Tallene er basert på grundige analyser av vindforhold og egnethet på arealer i havet. Det tallet viser at man har mange steder man kan bygge ut havvind, sier sjefforsker John Olav Tande i Sintef til NRK.

Han sier videre at det er få som mener at man skal kunne bygge ut 18 ganger verdens behov, men for å nå EU-kommisjonens scenarioer på maks 1,5 graders økning i temperaturen, så må Europa få en tredel av strømmen fra havvind.

IEA-rapporten går ikke inn på detaljerte opplysninger om hvor havvind kan ha mest mulig effekt, men i Europa skal potensialet for havvind 10 ganger strømbehovet, ifølge rapporten. Videre vil havvind USA (unntatt Alaska og Hawaii) kunne dekke det dobbelte av strømbehovet i 2040. India og Kina vil kunne dekke størstedelen av behovet sitt i 2040.

Les hele artikkelen på NRK her.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11