23948sdkhjf

Ikonisk bygg ble mer bærekraftig med «brukt» aluminium

Ticon-bygningen er et historisk landemerke i Drammen. Nå er bygningen blitt modernisert med Hydros lavkarbon aluminium CIRCAL, og blitt langt mer bærekraftig.

Ved å tilføre høyteknologi og «respektfull ømfindtlighet» til den originale arkitekturen, så har du et prosjekt som er unikt i Norden – ja, kanskje hele verden.

Slik beskriver Hydros innsats for å gjenreise Ticon-bygget i Drammen. Bygget er et landemerke i byen der det ligger mellom jernbanestasjonen og busstasjonen på Strømsø-siden.

Det ble bygget i 1963, og er typisk for den tidsalderen det ble bygget i – og har en byggestil som er i ferd med å forsvinne raskt. Eksteriøret på bygget står derfor på lista over verneverdige bygg av kommunen. Det gjør byggets eier, Ticon Eiendom stolt, men samtidig er det en utfordring når bygget krever modernisering.

Ticon Eiendom ville klargjøre bygget for framtiden, men enhver oppgradering av bygningen må gjøres med så lite forandring på det opprinnelige designet som mulig.

-Vi ble fortalt at dette var et umulig prosjekt å få til, og det skal ikke slås under en stol at det har vært utfordrende, sier Vegard Foseid. Han er prosjektleder hos Ticon.

-For å løse dette, etablerte vi en prosjektgruppe med arkitekter, en entreprenør og en leverandør – blant dem Hydro, fortsetter han.

Hydro valgte å gå inn med sin beste ekspertise på prosjektet – byggesystem-merkevaren WICONA. I tillegg ble et av de mest bærekraftige aluminumstyper valgt – Hydro CIRCAL. CIRCAL er laget av minimum 75 prosent forbrukerstål som gamle vinduskarmer, aluminiumspakker og bildeler for å nevne noe.

Ikke bare klarte Hydros eksperter å renovere bygget som tilfredsstiller nåtidens krav samtidig som Ticon-bygningen beholdt sin originale design, men man klarte å skape et nærmest energinøytralt og superbærekraftig bygg ved bruk av CIRCAL aluminium. Resultatet ble en bygning som reduserer sitt varmebehov med hele 80 prosent.

Det er bare litt over et år siden Hydro lanserte sine nye grønne merkevarer CIRCAL og REDUXA. Siden den gang har Hydros byggesystem-enhet, som leverer fasader til bygninger og industrikonstruksjoner via sine merkevarer WICONA, TECHNAL og Sapa, gått «all-inn» for å selge sine grønne aluminiumsprodukter.

Det er ikke lenge siden forretningsenheten passerte sin første milepæl for CIRCAL-fasader. Det er 2300 tonn med grønn aluminium.

 

 

Kilde: Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109