23948sdkhjf

SE VIDEO: Korketrekker-design pusher ariktekt-grenser

I mexicanske Puebla City finnes det et helt unikt bolighus – formet som en korketrekker. Leilighetskomplekset på 33 etasjer benytter seg av en helt spesiell form for stålstruktur.

Bygget ruver foreløpig ganske alene i det som skal bli et nytt fasjonabelt område i byen Puebla City i Mexico. Det er det lokale arkitektfirmaet Bulnes Aqquitectos, som har tegnet bygget, som består av 93 luksusleiligheter fordelt på 33 etasjer. Den spesielle korketrekker-formen gjør at hver leilighet har 360 graders panorama-utsikt.

UNIKT: Korketrekkerbygget Torre Hela i Mexico er et arkitektonisk skue. Stål har vært helt avgjørende i utformingen av bygget. 

Hver etasje består av tre leiligheter som spres ut fra midten av bygget – nesten som en propell. Hver av disse roterer 15 grader mot klokka for å gi bygget korketrekker-utseendet. Bygget er 142,5 meter høyt.

Det er lite som er spart på når man har tegnet og bygget dette spesielle bygget i det som skal bli byens luksusområde. Hver leilighet har en balkong, og leilighetene er på mellom 235 og 285 kvadratmeter hver. Beboerne i «blokka» har også tilgang til parkering, en hage, et treningssenter og andre tilbud som svømmebasseng og bar.

Byggets korketrekker-utseende er gjort mulig ved å bruke en spesialkonstruksjon av stål, som er bygget inn i en betongsylinder midt i bygget. Her finner man også en heis og trapper. Leilighetsstrukturen i bygget er sentrert rundt denne betongsylinderen, mens det meste som spres ut for å holde leilighetene oppe, er laget av «høy-styrket» stål.

Denne strukturen virker slik at en firedel av hver leilighets vekt støtter opp om  fundamentet i bygget. For å møte byggets kompleksitet og unike logistiske og arkitektoniske utfordringer, var stål en helt avgjørende komponent i designet av Korketrekkeren, som på spansk har fått navnet Torre Hela.

STÅL AVGJØRENDE: Illustrasjonen viser hvordan stålet er blitt brukt i byggingen av tårnet, og hvordan leilighetene "henger i løse lufta".

Bærekraft har stått sentralt i utviklingen av Torre Hela med energi og vannforsyning som fokus. Det er også blitt benyttet mye gjenbrukt stål i byggingen av Korketrekkeren.

Den fantastiske panorama-utsikten er det som tiltrekker flest kjøpere. Men det at leilighetene «henger ut i løse lufta» har også vært et salgsfremmende element, forteller arkitektteamet bak bygget, ifølge Worldsteel.

Det 142,5 meter høye bygget har allerede fått stor internasjonal oppmerksomhet, og flere arkitekter fra hele verden har vendt blikket mot Torre Hela. Bygget har også mottatt en rekke arkitekt-priser.

Og designerne er selvsagt stolt over å ha funnet opp en ny måte å designe bygg på, og som kan virke som en inspirasjon for andre designere verden over til å skape flotte og bærekraftige strukturer.

 

Kilde: Worldsteel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.235