23948sdkhjf

SE VIDEO: Gigant-dumper bygget av stål

Verdens største dumper er bygd av avansert «høy-styrket» stål – såkalt AHSS.

Den kan ta med seg 450 tonn, og BelAZ 75710 regnes som verdens største dumper. Den er mer enn 20 meter lang og veier 360 tonn. Den er seks ganger sterkere enn en formel 1-bil, og er drevet fram av 16 sylindre med fire dieselmotorer som hver har 2300 hestekrefter. Den kan i tillegg produsere strøm for fire elektriske motorer. Og maks-hastigheten er 64 km/t.

Dette skriver Worldsteel i en reportasje.

Videre er det estimert at 75710-modellen bruker 1300 liter diesel pr 100 km. Dette forbruket kan kuttes kraftig når lasteplanet er tomt og man kan dermed spare drivstoffutgifter.

Det er BelAZ som har skapt dette gigantiske kjøretøyet med det formål om å øke effektiveten i forbindelse med steinbrudd- og gruvedrift. Dumperen er produsert med tanke på å ha en kapasitet som er 25 prosent større enn vanlige dumpere, samtidig som den kan holde forbruket på et minimumsnivå, noe som igjen fører til mindre kostnad pr last.

- For å få dette til, måtte vi velge «høy-sterkt» stål, sier Leonid Trukhnov, som er sjefsdesigner for gruvekjøretøy hos BelAZ.

- En økning i nyttelasten ga oss en spesiell ingeniør-utfordring fordi dette krever en dekkstørrelse som ikke finnes på markedet i dag. Vår løsning ble derfor å skifte vektdistribusjonen for 75710-modellen. Om lag 70 prosent av vanlig nyttelast på dumpere er på bakakselen, så vi måtte finne en måte fordele vektkapasiteten over hele karosseriet på, sier Trukhnov videre til Worldsteel.

STØRST: Verdens største dumper veier 360 tonn. FOTO: BELAZ

For å oppnå dette har 75710-modellen fire dekk foran og fire dekk bak med et bevegelig akselsystem som korrelerer med nyttelastens vekt.

På grunn av de ekstreme fysiske kravene som stilles til 450 tonn nyttelast, ble såkalt avansert «høy-styrket» stål valgt. Dette gjelder spesielt for hjulopphengene som forbinder karosseriet til akslingene.

- Vi så at “høy-styrket” stål var det beste valget da vi begynte å diskutere det bevegelige hjulopphenget, sier Vladimir Zagorsky, som er ansvarlig for utviklingen av hjuloppheng hos BelAZ.

Stålet som ble brukt i hjulopphenget var SSABs Weldox 700F, noe som reduserer tykkelse samtidig som det kan håndtere tyngre last. Weldox kombinerer ekstrem styrke med høy sveisbarhet, noes om gjorde at deler kunne bli prefabrikkert hos SSAB i Sverige, og montert ved BelAZ’ fabrikk i Hviterussland.

Dumperens karosseri består av sveiset Hardox 450, som er et av SSABs andre «høy-styrke»-stål.

75710-modellen er designet og utviklet for å kunne jobbe under noen av verdens tøffeste forhold, blant annet i 60 minusgrader 5 km over havet

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063