23948sdkhjf

Spår en forsiktig styrking av krona

«Den norske kronen har styrket seg marginalt (1 prosent) i desember, noe mer siste uken. Prognosene spriker for utsiktene fremover, men mange aktører spår en forsiktig styrking av kronen kommende måneder».

Dette skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen hos Astrup AS i sin markedsrapport for desember. Han skriver videre at på lang sikt er det stadig flere som tror på en varig svak krone etter som oljealderen synes å være over. 2019 ble året da kronen var på sitt svakeste med en snittpris for Euro på 9,85, hele 18  prosent lavere enn gjennomsnittet fra tidligere år. Utsiktene for industrien i Europa er labert i starten av 2020, samlet PMI gikk ned til 46,3 for eurosonen.

«Innkjøpssjefene i Tyskland er fortsatt lite optimistiske, det samme gjelder Storbritannia etter at Brexit synes å bli et faktum. Kina derimot ligger over den magiske grensen på 50 med 51,5, samt Norge på 55,5 (+ 1,7). Prisen på kobber stiger i desember for andre måned på rad, og snittprisen er opp 2,20 kr/kg fra oktober. «Det røde metall» har ofte vært omtalt som en av de viktige indikatorene på temperaturen i verdensøkonomien. Trumps melding om å signere en «fase 1» avtale med Kina er et annet positivt signal som har gitt en god start på verdens børser i det nye året. Det ligger også en forventning om at dollarene vil svekke seg i lys av dette, så får vi hvilke utslag den økte konflikten med Iran vil gi- oljeprisen er i hvert fall på vei opp», skriver Engen videre.

Det er god tilgang på det meste av metaller og stål grunnet den labre etterspørselen i Europa. På aluminium ligger Hydro på 5-6 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. Pressverkene har enda kortere ledetider, fra tre til fem uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia. På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på 8-10 arbeidsuker fra Tornio og Degerfors. Valbruna melder om lavere etterspørsel fra Automotive, men har fremdeles lange ledetider fra nyproduksjon. Prisen på nikkel har flatet ut og om alt holder seg på dagens nivå blir det en marginal økning i legeringstilleggene på rustbestandige materialer i februar. Ovako melder om bedre tilgang og kortere ledetider på spesialstål.

Skrot-tillegget på stål gikk opp til 2025.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnittsprisen på kobber økte med 1,20 kr/kilo. Leveringstidene på kobber plater/coil og skinner fra Finland er fem uker. På plast halvfabrikat er det normal leveringstid på de fleste materialer.

 

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063