23948sdkhjf

Positive tegn for tjenestedrivende næringer

Norsk olje- og gassvirksomhet hadde sitt andre gode år på rad som et resultat av høye olje- og gasspriser i 2018. Produksjonen var likevel lavere, og utvinningsnæringene viser ikke tegn til å forberede seg på økt aktivitet fremover. Tjenestenæringene til sektoren ser derimot ut til å satse på en litt lysere fremtid.

I 2017 falt både produksjonsverdien og sysselsettingen i tjenestenæringene, på tross av høyere olje- og gasspriser. For sysselsettingen var dette en fortsettelse av en negativ trend som begynte i 2015, og som har fortsatt uavbrutt frem til nå. I 2018 økte derimot produksjonsverdien med 9,3 prosent, og sysselsettingen med hele 17,2 prosent.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Foreløpige tall for olje- og gassutvinning og utvinningstjenester viser en økning i produksjonsverdi på 25,2 prosent, fra 629 milliarder i 2017 til 788 milliarder i 2018. Økningen kommer som et resultat av betydelig høyere olje- og gasspriser, samtidig som nedgangen i produksjonsvolum har vært moderat.

Som et resultat av prisøkningen øker bearbeidingsverdien i utvinningsnæringene i kraftig. De siste årene har også reduserte kostnader, målt ved produktinnsatsen, bidratt til denne økningen. I 2018 har derimot produktinnsatsen økt med 14 prosent.

Selv om utvinningsnæringene har hatt et kjempeår på inntektssiden er sysselsettingen stabil mot året før. Dette er i tråd med bransjens fokus på nedbemanning og kostnadskutt de siste årene, og vitner kanskje om at årets resultat heller er en svanesang fra utvinningsnæringene enn en retur til tidligere storhet. og kostnadskutt de siste årene, og vitner kanskje om at årets resultat heller er en svanesang fra utvinningsnæringene enn en retur til tidligere storhet.

Selv om de tjenesteytende næringene står for en betydelig mindre andel av produksjonsverdien enn utvinningsnæringene, har de i lang tid hatt høyere sysselsetting. Sysselsettingen i tjenestenæringene har også vært mindre stabil, og ser ut til å påvirkes mer direkte av markedsutviklingen fra år til år.

 

Kilde: Pressemelding fra SBB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126