23948sdkhjf

Uforholdsmessig dyrt å heve fregatten

I en granskingsrapport påpeker konsulentselskapet PwC en rekke svakheter ved vurderingen ved hevingen av fregatten KNM «Helge Ingstad». PwC skriver blant annet at Forsvaret «undervurderte» kompleksiteten.

Det skriver NRK mandag ettermiddag, som refererer til en granskningsrapport om bergingsarbeidet som Forvarsdepartementet har bestilt. Det er konsulentbyrået PwC som har foretatt vurderingene, og som mener at man – spesielt i starten – undervurderte det svært komplekse oppdraget var å heve fregatten.

Totalt kom hele redningsoperasjonen på mer enn 765 millioner kroner. PwC peker blant annet på wirene som røk mens fregatten lå på grunn i Hjeltefjorden. Man peker også på at man leide inn det dyre kranfartøyet «Gulliver» over en lengre periode. Arbeidet med hevingen ble utsatt grunnet dårlig vær, og konsulentselskapet mener at Forsvaret kunne gjort ting annerledes på dette tidspunktet. Det koster å ha et slikt kranfartøy liggende i påvente av å kunne starte hevingen.

PwC skriver: «Det er vår vurdering at aktørene i perioden 8. til 13. november i fjor at man overvurderte hvor sikkert fregatten lå og undervurderte belastningen festene på land ble utsatt for».

Videre skriver altså selskapet at man mener at man gikk inn med for store ressurser for tidlig i oppdraget. Liekvel påpekes det at selv om det tok fire måneder å heve fregatten, så var det relativt raskt tatt kompleksiteten i betraktning.

Værforholdene er et annet punkt som PwC ikke mener det ble tatt tilstrekkelig høyde for i prosessen med å heve KNM «Helge Ingstad».

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093