23948sdkhjf

- Fallende nikkelpris, mens kobber stiger

«Den norske kronen er fremdeles rekordsvak og vi fikk for andre måned på rad en gjennomsnittsnotering for en Euro over 10 kroner».

Dette skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen fra Astrup i sin månedsrapport for november. Han skriver videre at prognosen til Danske Bank tilsier en forsiktig styrking av kronen kommende seks måneder (3 prosent). Også mot dollar ventes en styrking, men det blir trolig en dipp ned før jul.

«Prisen på nikkel har falt tilbake der den var før Indonesia besluttet å ikke eksportere denne viktige råvaren til stålindustrien. To tredeler av den nikkel som utvinnes går med til produksjonen av rustbestandige stål og dette er normalt den viktigste elementet i legeringstilleggene. Som følge av prisutviklingen gikk legeringstilleggene en del ned fra 1. desember. Kobber og aluminium har beveget seg sidelengs på LME, men grunnet den svake norske kronen øker prisen i norske kroner», heter det i markedsrapporten videre.

Norsk PMI for november kom på 53,7 som er ned 1,6- noe mindre enn ventet. PMI over 50 betyr at innkjøpssjefene venter fremdeles vekst i industrien. Mandag ettermiddag gjeninnførte Trump toll på 10 prosent for aluminium og 25 prosent på stål fra Brasil og Argentina, mens markedet venter spent på nyheter fra forhandlingene mellom Kina og USA.

MARKEDSRAPPORT: Salgs- og markedsdirektør Thomas Engen hos Astrup skriver månedlige markedsrapporter. FOTO: MORTEN DAHL

Thomas Engen mener det er meget god tilgang på det meste stål og metaller grunnet den labre etterspørselen i Europa. På aluminium ligger Hydro på 5-10 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. Pressverkene har enda kortere ledetider, fra 3-5 uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia. På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på fem arbeidsuker fra Tornio og Degerfors. Ovako melder om bedre tilgang og kortere ledetider på spesialstål. Skrot-tillegget på stål gikk opp til 1784.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnittsprisen på kobber økte med   1.- kr/kilo. Leveringstidene på kobber fra Finland er fem uker (Aurubis, plater og bånd).  På plast halvfabrikat er det normal leveringstid på de fleste kvaliteter. 

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078