23948sdkhjf

Mulig slavearbeid i fiskeindustrien

Det er blitt gjennomført en rekke besøk hos fiskeindustrien i Nordland fylke. A-krimsenteret i Nordland sier de har avdekkket mulig menneskehandel og slavearbeid.

Operasjon «Blue Silence» har vært i gang siden i fjor, og er A-krimsenteret i Nordlands aksjon mot fiskeindustrien i fylket. Aksjonen ble satt i gang etter tips fra både ansatte og myndigheter om slaveliknende tilstander i fiskeindustrien i området.

Resultatet fra operasjonen viser at A-krimsenteret har avdekket flere brudd på lovverket hos de kontrollerte i industrien, skriver Dagbladet, som først omtalte saken. I en del av tilfellene er det snakk om alvorlige saker. Tidligere i år omtalte NRK at blant 20 besøk hos fiskebruk i Lofoten og Vesterålen, ble det avdekket brudd ved 19 av dem.

Her ble det blant annet avdekket svart arbeid, ingen overtidslønn, trusler fra arbeidsgivere, dårlige og uverdige boforhold, brudd på arbeidsbestemmelsene og arbeidsavtaler med en timelønn på 40 kroner.

Etter operasjon «Blue Silence» skriver Dagbladet at A-krimsenteret i Nordland har avdekket indikasjoner på menneskehandel.

Leder for A-krimsenteret i Nordland, Lars-Jørgen Gunnestad, trekker spesielt fram boforholdene for flere ansatte, og opplyser at på ett sted var det en arbeider som bodde i et lagerrom uten vindu. Og i etasjen under var det lagret gassflasker.

– Flere av stedene ble stengt umiddelbart mens aksjonen pågikk, sier han, og legger til at flere av av lederne ved bedriftene nektet å gi kontrollørene opplysninger om hvor de ansatte bodde.

Gunnestad sier at det er satt i verk sanksjoner.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.236