23948sdkhjf

Skal teste framtidens løsninger for offshore havvind

Et samarbeid mellom Innogy, Shell og Stiesdal Offshore Technologies (SOT) skal føre til bygging av et demo-prosjekt der man tar i bruk et nytt konsept for flytende fundament til havvind. Det har fått navnet TetraSpar.

Dette går fram av en pressemelding.

Målet er å sikre en løsning som er langt billigere sammenliknet med tilsvarende andre løsninger. Utfyllende testing skal skje ved katapultsenteret Sustainable Energy.

– Dette er gode nyheter. Å få ned prisen på fundamentene til flytende vindmøller kan gjøre teknologien tilgjengelig for mange flere. Det kan bety nye flytende vindmølleparker og grønnere strømproduksjon rundt om i verden, sier Willie Wågen, daglig leder i Sustainable Energy norsk katapult-senter i pressemeldingen.

Stiesdal har utviklet et flytende fundamentkonsept som er ventet å bli vesentlig billigere enn eksisterende konsept, både på grunn av konstruksjonen, materialvalgene og enklere produksjons-, monterings- og installasjonsprosesser.

– At ledende aktører som Stiesdal, Innogy og Shell velger katapult-senteret vårt til uttesting av et stort prosjekt som TetraSpar, bekrefter vår viktige posisjon som tilrettelegger for utvikling av nye miljøvennlige løsninger til havnæringene. Vi tror også at TetraSpar vil gi norsk industri sin satsning på havvind et kjempeløft, sier Wågen videre i meldingen.

– Norge er i en glimrende posisjon til å bli størst i verden på flytende havvind, og det er veldig viktig at noen går foran. Testfasilitetene og kompetansen i katapult-sentrene gjør at ny teknologi kan tas i bruk raskere, at kostnadene kan reduseres, og at norsk industri har verktøyene som kan gjøre bedriftene mer konkurransedyktige, sier Bjørn Arne Skogstad, programleder i Siva for Norsk katapult.

TetraSpar-prosjektet skal utføre testingen på en Siemens Gamesa offshore vindmølle som kan produsere heile 3,6 MW. Møllen skal være på plass på MET-senteret og Sustainable Energy norsk katapult-senter, utenfor Karmøy, i løpet av sommeren 2020. Her blir TetraSpar-møllen naboen til Zefyros (tidligere Hywind Demo) og kan testes på 200 meters dyp.

 

Kilde: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.071