23948sdkhjf

- Jeg er ferdig med «Helge Ingstad»

På dagen ett år etter at fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tanskskipet TS «Sola», legges den første rapporten fra Havarikommisjonen fram. Nå har flere medier snakket med Pål Andre Gustavson, som var om bord da fregatten kolliderte.

Han kan fortelle om dramatiske minutter etter kollisjonen, men bedyrer at han er «ferdig med Helge Ingstad».

Gustavson var kokkelærling og visekonstabel om bord på KNM «Helge Ingstad». Han lå og sov i lugaren på tredje dekk da han bråvåknet av et smell. Til NRK og Aftenposten forteller 22-åringen om lyden av skroget som revnet, og sekunder senere var lugaren fylt med iskaldt sjøvann og helikopterdrivstoff. Han sto i vann til livet.

Det var ankeret på tankskipet som påførte fregatten så store skader. Den store flerren, som alle har sett, og tak og vegger som ble revet opp. Køyene ble til pinneved og høyspente kabler for veggimellom.

Eneste utvei for Gustavson og de seks andre kollegene var opp – forbi ledninger som gnistret og metall som var ødelagt og spisst som kniver. De kom seg i sikkerhet.

- Men da det sto på var eneste tanke på å overleve, sier han til NRK.

Fredag 8. november legger altså Havarikommisjonen fram første del av sin rapport om hva skjedde før ulykken. Andre del skal handle om det som skjedde etterpå. 137 mennesker var om bord på fregatten denne ulykkesnatten for ett år siden.

Til NRK sier Pål Andre Gustavson at rapporten betyr lite for ham.

DRAMATISK: Pål Andre Gustavson var om bord på KNM "Helge Ingstad" ulykkesnatten for ett år siden. FOTO: YOUTUBE

– Men jeg er spent på å få vite hvordan noe sånt kunne skje. Men jeg er ferdig med «Helge Ingstad». Jeg har gode minner fra 11 måneder med seiling med fregatten, sier han til NRK. Til Aftenposten legger han til at han er imponert over hvor mye ressurser som er blitt brukt på å følge opp de som var om bord i fregatten.

- Jeg er oppriktig imponert, avslutter han til avisa.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078