23948sdkhjf

Rekordsvak krone og full brems i Europa

Den norske krona har i oktober kommet på et bunnpunkt mot andre valutaer, aldri før har gjennomsnittsnoteringen for Euro vært over 10 kroner. Også mot dollar har det vært en svekkelse, og mye tyder på at det ikke stopper her.

Dette går fram av den ferske markedsrapporten fra Astrup AS. Rapporten er ført i pennen av salgs- og markedsdirektør Thomas Engen.

«Tradisjonelt når kronen sitt bunnpunkt for året i desember, og det ventes av flere også nå. Det er flere årsaker til dette, blant annet stopper Norges Bank støttekjøp av kroner mot jul. Europeisk industri bremser kraftig ned, særlig bilindustrien sliter etter som folk er usikre på hvilken type drivstoff man bør velge. Ny utsettelse i Brexit-prosessen og fortsatt harde fronter i handelskrigen er andre vesentlige årsaker. Faren for nedkjøling er også til stede i USA, men sysselsettingstallene for oktober var sterkere enn fryktet og viste en økning på 128 000. I Norge (og Danmark) ser det vesentlig bedre ut, selv om aktiviteten synes noe lavere i andre halvår enn vi hadde før ferien», skriver Engen i rapporten.

Han skriver videre at Norsk PMI for oktober kom på 54,9 som er opp 3,1 fra september, og at Hydro kom med sterkere tall enn fryktet for trejde kvartal. «Kostnadskutt kombinert med økt produksjon i Brasil var positivt for markedet. For halvfabrikat opplever Hydro også et meget tøft marked i Europa og de legger ned noen enheter i lys av dette», heter det i rapporten. Engen skriver vider e at det er god tilgang på det meste stål og metaller grunnet den labre etterspørselen i Europa. «På aluminium ligger Hydro på 5-10 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. Pressverkene har enda kortere ledetider, fra 3-5 uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia. På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på fem uker fra Tornio og Degerfors, mens det er januar fra Avesta. Ovako melder om bedre tilgang og kortere ledetider på spesialstål. Skrot-tillegget på stål gikk ned til 1352.- kr/ tonn for 520M, mens det ble en økning i gjennomsnittsprisen på kobber på 80 øre per kilo. Leveringstidene på kobber fra Finland er fire (skinner) til fem uker (plater og bånd)», går det fram av markedsrapporten fra Astrup. 

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11