23948sdkhjf

SE VIDEO: - Hywind-kontrakt viktig strategisk gjennombrudd


Kværner signerer i dag en kontrakt med Equinor om å levere 11 flytende betongskrog for turbiner for offshore vindkraft, samt marine driftstjenester for Hywind Tampen prosjekt.

Dette blir verdens største flytende havvindpark, og er avgjørende for å industrialisere løsninger og redusere kostnader for fremtidige offshore vindkraftprosjekter. Kværners kontrakt har en verdi på rundt 1,5 milliarder kroner.

Hywind Tampen-prosjektet vil bli installert offshore-Norge, vest for Bergen, og vil levere elektrisk kraft til de nærliggende olje- og gassplattformene Gullfaks A, B, C og Snorre A og B. Den samlede effekten fra de 11 turbinene blir 88 megawatt og vil erstatte omtrent 35 prosent av de fem plattformenes energibehov. I dag kommer energien som kreves for å drive disse plattformene fra gassturbiner.

Prosjektet vil redusere norske CO2-utslipp med mer enn 200 000 tonn per år, noe som tilsvarer utslippene fra 100 000 biler. I tillegg bekrefter analyser at betongskrog har et gunstig CO2-fotavtrykk sammenlignet med flere andre alternativer. Hywind Tampen vil også bli brukt til å redusere CO2-avtrykket for fremtidige prosjekter.

-Kværner har som mål å bidra til bærekraftige og verdiskapende løsninger for miljøet og samfunnet. Det er viktig at Norge gjør det som er mulig for å redusere utslippene, også innen olje- og gassproduksjon. Når slike forbedringer kombineres med reduserte utslipp fra olje- og gassforbruk i hvert land over hele verden, tar vi et godt steg på veien frem mot de globale klimamålene. Hywind Tampen-prosjektet baner vei for flere vindkraftparker både i Norge og internasjonalt. Dagens nye kontrakt er et veldig viktig skritt i Kværners strategi om å vokse innen fornybar virksomhet, i tillegg til vår eksisterende virksomhet innen olje og gass, sier Karl-Petter Løken, Kværners konsernsjef.

Kværners oppdrag omfatter prosjektering, anskaffelse og konstruksjon av flytende betongskrog som bærer vindturbinene. I tillegg er marine operasjoner en del av Kværners oppdrag. Dette inkluderer prosjektledelse, prosjektering, ledelse av anleggene for sammenstilling av komponentene til hver enhet, installasjon av forankringssystem, utslep samt installasjon av vindturbinplattformene på feltet. De marine operasjonene vil bli gjennomført som en underleveranse til hovedkontrakten, utført i 50/50 partnerskap mellom Kværner og DOF Subsea.

Kværner er anerkjent som verdens ubestridte leder for løsninger og gjennomføring av avanserte betongkonstruksjoner for marine prosjekter. Rundt om i verden har selskapet levert betongstrukturer som mange anser for å være blant verdens underverker, for eksempel Troll A eller Hebron, og konsernet har noen av verdens beste eksperter på betongteknologi.

-Det var en viktig milepæl for oss da vi våren 2019 ble bedt om å delta i tidligfase-prosjektering for Hywind Tampen, og dermed bidra til å utvikle løsningen som vi nå skal begynne å bygge. I år har vi også rekruttert flere betongspesialister, fordi vi ser flere muligheter for Kværner til å delta i viktige prosjekter globalt, sier Løken.

Den innledende fasen med konstruksjon av de 11 betongskrogene vil starte i tørrdokken på Kværners spesialiserte anlegg på Stord i Norge. Bunnseksjonene blir deretter fraktet til Dommersnes i Vindafjorden hvor de ferdigstilles. Helt tilslutt vil vindturbinene bli installert på toppen av betongskrogene i Gulen litt lenger nord. Prosjektet påbegynnes umiddelbart og skal ferdigstilles høsten 2022. Oppdraget innebærer cirka 250 årsverk for Kværner-ansatte. Inkludert ytterligere ringvirkninger for blant annet leverandører og offentlige sektor, vil prosjektet totalt gi rundt 800 årsverk.

-Når Kværner er hovedleverandør for et prosjekt, har vi mange underleverandører og lokalsamfunn som drar nytte av vår virksomhet. Når vi nå utvider virksomheten til fornybare markeder, tar vi sikte på å bygge nye næringer og ny verdiskapning rundt oss, sier Løken.

Kilde: Pressemelding fra Kværner

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141