23948sdkhjf

Krevende, men økende omsetning for leverandørene

Norske leverandører har hatt et krevende år også i 2018, både på norsk sokkel og internasjonalt. Likevel er det positiv utvikling fra 2017 til 2018.

Internasjonal omsetning øker med 3 prosent til 102 milliarder kroner, mens norsk omsetning øker med 13 prosent til 271 milliarder kroner. Total omsetning har med andre ord økt med 10 prosent til 373 milliarder kroner, som er på det samme nivået som observert under finanskrisen i 2008/2009.

Dette går fram av en fersk rapport fra Rystad Energi, som de har skrevet på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

“Dette vitner om, til tross for betydelig økning i aktivitet og omsetning, at 2018 fremdeles var et noe krevende år for mange norske serviceselskaper”, heter det i rapporten.

Til tross for en betydelig vekst fra 2017 til 2018, er totalomsetningen til norske leverandører omtrent 27 prosent lavere sammenlignet med toppåret i 2014, mens den internasjonale omsetningen er 48 prosent lavere.

«Dette vitner om, til tross for betydelig økning i aktivitet og omsetning, at 2018 fremdeles var et noe krevende år for mange norske serviceselskaper. Norsk sokkel har i 2018 vært spesielt viktig for norske leverandører. Den norske omsetningen står dermed for den største andelen (73 prosent av totalen) på mange år, mens den internasjonale omsetningen står for 27 prosent», skriver Rystad Energy videre i rapporten.

Storbritannia er det klart største markedet internasjonalt, og deretter førlger Brasil og USA. Internasjonalt er norske aktører størst på subsea og plattformdekk. Til sammen står de to segmentene for 41 prosent av omsetningen, med henholdsvis 21 og 20 prosent hver.

I rapporten går det videre fram at havvind vil være mye sterkere enn landbasert vind i framtiden. Det vil være bunnfaste installasjoner som vil være dominerende i framtiden.

I verdikjeden er norske leverandører er godt posisjonert. Dette gjelder spesielt innen kategoriene Prosjektutvikling og Installasjon og Klargjøring er relevansen for norske leverandører “høy”, mens operasjon og vedlikehold får “middels/høy”.

Kilde: Rystad Energy

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078