23948sdkhjf

Fornybar-næringen vokser kraftig

Mye tyder på at leverandørnæringen bør satse mot fornybar-sektoren. Ny rapport viser at salg av varer og tjenester til havvind økte kraftig i fjor.

Rapporten, som er skrevet på oppdrag fra Eksportkreditt Norge og Olje- og energidepartementet, viser nemlig at omsetningen innen fornybar industri totalt med hele 71 prosent i fjor – sammenliknet med 2017.

Totalt økte omsetningen innen norsk fornybarindustri med hele 71 prosent sammenliknet med 2017, står det i rapporten som er utarbeidet av Multiconsult.

Rapporten viser at omsetningen for norsk fornybarnæring i fjor endte på nærmere 30 milliarder kroner, og at den største veksten kom fra landbasert vindkraft.

Havvind-aktørene som har internasjonal omsetning økte fra 2,6 milliarder kroner i 2017 til 4,4 milliarder kroner i fjor, og det innebærer en omsetningsvekst på nærmere 60 prosent.

Rapporten peker på at blant de utenlandske markedene som vokser hurtigst er det nord-amerikanske og asiatiske. Og det er her de største vekstmulighetene for fornybarbransjen i Norge er, heter det i rapporten.

Pilene peker igjen oppover for norske oljeservicebedrifter. Totalomsetningen relatert til olje og gass i 2018 endte på 373 milliarder kroner, opp fra 339 milliarder i 2017 – en vekst på omtrent ti prosent. Av dette var 102 milliarder kroner internasjonal omsetning, og 271 milliarder omsetning i Norge. Den internasjonale veksten er dermed på tre prosent, mens veksten i Norge er på 13 prosent. Det viser en ny rapport fra Rystad Energy.

- Energinæringene betyr mye for sysselsetting og verdiskapning i Norge. Funnene i de to rapportene er derfor svært gledelige. Leverandørindustrien til olje og gass er på vei oppover igjen. I 2018 var det igjen omsetningsvekst, både i eksport-markedene og særlig i Norge. Vi ser også en økning i eksport innen fornybar energi, og da særlig havvind. Her er det internasjonale markedet svært stort. Flere leverandører til petroleumssektoren bruker nå sin kompetanse også innenfor havvind. Det er verdt å merke seg, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

- Det er imponerende å se hvordan norsk leverandørindustri vokser internasjonalt selv om det globale markedet for offshoretjenester fortsatt viste nedgang i 2018. Dette viser hvor konkurranse-dyktig norske oljeservicebedrifter er, sier adm. dir. Sjur Bratland i NORWEP.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079