23948sdkhjf

Norsk seismikkselskap sentral i jordskjelvprosjekt

Norske TGS skal sammen med Institute de Physique Globe de Paris (IPGP) være med i et prosjekt som skal vurdere farene ved jordskjelv og tsunami i Bande Aceh-regionen i Indonesia.

Det skriver subseaworldnews. Det norske seismikkselskapet TGS har fått i oppdrag av IPGP- en fransk statlig forsknings- og utviklingsinstitusjon – å foreta seismiske undersøkelser i Bande Aceh-regionen i Indonesia. Dette er en region som er svært ofte utsatt for jordskjelv og påfølgende tsunami. Området ble sterkt rammet av jordskjelvet og ikke minst tsunamien i jula 2004.

Dataene som skal samles inn, skal brukes i arbeidet med å forstå hvorfor jordskjelv forekommer så ofte i regionen, og skal også kunne bidra til bedre å kunne varsle eventuelle jordskjelv og tsunamier.

Selv om Bande Aceh-regionen de senere årene ikke har opplevd massive jordskjelv, tilsvarende det som rammet området jula 2004, vil et jordskjelv i området kunne føre til massive ødeleggelser. Det seismiske arbeidet som TSG skal utføre, vil kunne bidra til en bedre forståelse for mulige jordskjelv i framtiden og dermed også redusere de katastrofale konsekvensene av et slikt jordskjelv med påfølgende tsunami.

- Jeg er svært godt fornøyd med at 2D seismikk-bilder og multistråle-data fra TGS vil bli brukt i dette svært viktige forskningsprosjektet. Vår virksomhet er i all hovedsak rettet mot kommersielle aktiviteter, og det er viktige for oss at vi nå kan bidra i dette viktige ikke-kommersielle prosjektet, sier administrerende direktør i TGS, Kristian Johansen.

IPGP og TGS har samarbeidet i sju år, blant annet om seismiske data fra Sumatra- og Java-regionene. Dette nye prosjektet vil ta for et seg et meget utsatt område øst og nord i Indonesia.

- Vi har trent opp flere yngre indosesiske stundenter og forskere i behandle dataene. Vi er overbevist om at dette prosjektet vil bidra til å øke kunnskapen om risikoen ved jordskjelv, og at det kan bidra til å gjøre varslingssystemene enda bedre for beboerne i Banda Aceh-regionen og nord-vest-regionen av Australia, sier professor Satish Singh i IPGP.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079