23948sdkhjf

Markedsrapport: Norge går mot strømmen

Industrien i Europa bremser, men prisen på rustbestandig øker.

«Europeisk industri har satt på bremsene, særlig bilindustrien sliter. Samlet PMI for Tyskland havnet under 50 for første gang på 83 måneder og industri-indeksen er så lav som 41,4. Også i Sverige kom det svake tall i går, PMI kom på 46,3 – ned fra 51,8. I Norge går vi som vanlig mot strømmen, men veksten er ikke like sterk som tidligere».

Dette skriver Thomas Engen, salgs- og markedsdirektør i Astrup i sin markedsrapport for september.

Han skriver videre at den norske versjonen DNB PMI kom på 50,4 for september, og at den norske kronen synes å forbli lav til tross for renteøkningen fra Norges Bank sist uke. Sentralbanksjef Svein Olsen uttalte etter rentemøte at det kan se ut som en mer langvarig trend. Mulige årsaker kan være usikkerhet ute i den globale økonomien og usikkerhet om Norge må omstille sin oljetunge økonomi.  

«Prisen på nikkel har beveget seg sidelengs i september, etter bykset i august. Gjennomsnittsprisen på nikkel er opp 12 prosent fra august, og det skyldes i hovedsak at verdens nest største produsent av nikkel, Indonesia, har besluttet full stopp i eksporten av nikkel fra neste år. 2/3- deler av all nikkel som utvinnes går med til produksjonen av ulike rustbestandige stål og prisene stiger kraftig. Hydro annonserte nylig at de skal kutte 2200 årsverk fordelt på valseverk, ekstruderte produkter og administrasjon. Sist uke ble det også kjent at Hydros aluminaverk i Brasil får opphevet de siste restriksjonene og kan kjøre for fullt igjen», heter det videre i rapporten. Lav etterspørsel i Europa gir kortere ledetider på en rekke stål og metaller. På rustbestandige standardmaterialer i plater og bånd kan Outokumpu levere på fem uker fra Finland, mens det er lenger på grovere plater og 2000mm bredde.

«Valbruna har bra med stangstål på lager og ledetiden fra nyproduksjon er som vanlig lange. Den økte prisen på nikkel har gitt et kraftig løft i legeringstilleggene på rusbestandige stål. Lite tyder på at det vil endre seg med det første. På aluminium ligger Hydro på ca. 6 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. De andre Europeiske verkene ligger på omtrent samme nivå. På aluminium profiler er det 4-5 uker fra de Europeiske verkene, mens Hydros verk i Sverige har mye ledig kapasitet. Ovako melder om bedre tilgang og kortere ledetider på spesialstål. Skrot-tillegget på stål gikk ned til 1737.- kr/ tonn for 520M, mens det ble en økning i gjennomsnittsprisen på kobber.  En svak norsk krone influerer på alle våre materialer og prisene på plast vurderes justert med bakgrunn i dette», avslutter Thomas Engen i sin markedsrapport for september.

 

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078