23948sdkhjf

Kan bli liggende en vinter til

Kraftig vind og mye is gjør bergingen av «Northguider» på Svalbard vanskelig. Nå varsles det om at tråleren kan bli liggende en vinter til.

Det var i romjula i fjor at reketråleren «Northguider» satt seg fast i Hinlopenstredet på Svalbard. Ni måneder senere er ennå ikke tråleren trukket av grunn og berget ut av området. Vanskelige vindforhold og is gjør bergingsarbeidet vanskelig. Nå meldes det om at båten i verste fall kan bli liggende en vinter til.

Det er Nordlys som skriver dette.

Bergingsaksjonen skulle vært avsluttet i september, men så er ikke skjedd.

– Nei, vi har hatt veldig mange flere avbrudd på grunn av is og kraftigere vind enn vi trodde vi skulle få. Det har vært umulig å få gjennomført dykkeroperasjoner, og vi har vært nødt til legge oss i le med utstyret, sier Rune Bergstrøm, seniorrådgiver i Beredskapsavdelingen i Kystverket, til Nordlys.

Smit Salvage, et nederlandsk anerkjent bergingsselskap, har fått i oppdrag med å berge tråleren, som ligger med sterk slagside og stor skade i skroget. Selskapets ansatte befinner seg for tiden i Longyearbyen, der det også skal foretas et mannskapsbytte. Kystverket melder om ekstreme mengder med is, mer enn normalt. Derfor er to nye taubåter på vei til stredet for å å forsøke å holde ismassene borte

Nordlys skriver at nå er endring i planene for å berge tråleren. Man ønsker å flytte fartøyet til et mer skjermet sted, noe som innebærer at skroget må lappes midlertidig. På det nye stedet kan man imidlertid få gjort arbeid uten avbrekk.

Målet for operasjonen er imidlertid fortsatt å få båten på rett kjøl og tauet den til Bergen. Her skal den hugges opp. Det er aldri tidligere blitt foretatt en liknende bergingsoperasjon så langt nord og under så ekstreme forhold som på Svalbard.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095