23948sdkhjf

Vår Energi overtar ExxonMobils oppstrøms-aktiviteter i Norge

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Vår Energi AS, eid av Eni og HitecVision, signerte torsdag en avtale om å overta ExxonMobils oppstrøms-aktiviteter i Norge. Transaksjonen inkluderer eierandeler i mer enn 20 produserende felt.

Les også: Gundersen Galvano tar over bedrift

Feltene driftes i hovedsak av Equinor, inkludert Grane, Snorre, Ormen Lange, Statfjord og Fram, med en samlet produksjon på cirka 150 000 fat oljeekvivalenter per dag (boepd) i 2019.

Det er avtalt et kontantvederlag på 4,5 milliarder dollar, før eventuelle justeringer. Oppkjøpet har virkning fra 1. januar 2019 og forventes gjennomført i 4. kvartal 2019 under forutsetning om oppfyllelse av standardvilkår, inkludert godkjenninger fra relevante myndigheter.

Vår Energi vil med dette bli det nest største E&P-selskapet på norsk sokkel etter Equinor, med totale reserver og betingede ressurser på mer enn 1 900 millioner fat oljeekvivalenter (boe). Selskapet forventer å produsere rundt 300 000 boe per dag i 2019, økende til rundt 350 000 boe i 2023 etter planlagte investeringer på omtrent 60 milliarder kroner i utviklingsprosjekter som for eksempel Johan Castberg, Balder X og Grand i perioden fra 2020-23.

ExxonMobils portefølje er en god strategisk match for Vår Energi, og gir ytterligere eierinteresser i mer enn 20 produserende felt i selskapets kjerneområder i Nordsjøen og Norskehavet. Dette gir grunnlag for både kommersielle og logistikkmessige synergier.

Les også: Exxon avviser at avtale er i boks

Oppkjøpet er en viktig milepæl både for Vår Energi og for eierne Eni og HitecVision, og bringer selskapet et langt skritt på veien mot å nå de vekstambisjonene som ble satt da Point Resources og Eni Norge gikk sammen og dannet Vår Energi i 2018.

Oppkjøpet medfører at flesteparten av de rundt 50 ansatte fra ExxonMobil går over til Vår Energi og vil ta del i den videre veksten og utviklingen av selskapet i årene som kommer.

Med dette oppkjøpet fortsetter Vår Energi å utvide sin diversifiserte portefølje av produserende olje- og gassfelt, utviklingsprosjekter og attraktive letelisenser. Vår Energi er allerede den største oljeprodusenten i Barentshavet, og vil fortsette å styrke denne posisjonen gjennom sin deltakelse i utviklingen av Johan Castberg-feltet.

Andre planlagte utviklingsprosjekter i porteføljen, slik som Balder X, Snorre Expansion Project, Grand og Fenja, gir en plattform for videre organisk vekst i Nordsjøen og Norskehavet. Den finansielle styrken i de produserende eiendelene gir Vår Energi et godt grunnlag for videre investeringer i utviklingsprosjekter og leting, så vel som fremtidige M&A -muligheter.

Les også: Vår Energi kjøper Exxon Mobils andel på norsk sokkel

Transaksjonen vil bli finansiert ved bruk av eksisterende likviditet i Vår Energi samt en utvidet RBL lånefasilitet fullt ut garantert av BNP Paribas, som forventes syndikert før ferdigstillelse av transaksjonen.

– Denne transaksjonen bidrar til å nå et sentralt strategisk mål for Vår Energi. Feltandelene som overtas kompletterer og styrker Vår Energi innen kjerneområder som allerede er velkjent for selskapet og åpner for nye vekstmuligheter. Som aksjonær er vi glade for at selskapet nå blir det nest største olje- og gasselskapet og Equinors største partner i Norge, og ser frem til å videreutvikle det enorme potensialet som fremdeles finnes på norsk sokkel. På ett år har vi fullstendig omstrukturert og styrket Eni-tilstedeværelsen i Norge ved å skape et sterkt norsk partnerskap basert på aksjonærenes omforente strategi og mål. I samsvar med Enis strategi vil økningen i OECD-basert produksjon dessuten bidra til en balansering av Enis geografiske eksponering, sier Claudio Descalzi, adm. dir. i Eni.

KLART:Så er det klart - som ryktene sa for et par uker siden - Vår Energi overtar ExxonMobiles aktiviteter på norsk sokkel. FOTO: EXXONMOBIL

Tor Espedal, som er seniorpartner i HitecVision, uttaler at selskapet er stolt av å kunne fortsette å bygge et stort norsk olje- og gasselskap. Fra man etablerte Point Resources ved å slå sammen nisjeselskapene Core, Spike og Pure i 2016, gjennom kjøpet av ExxonMobils egenopererte virksomhet i 2017, og fusjonen med Eni Norge for å opprette Vår Energi i 2018, har dette vært en fantastisk reise.

Les også: Rosenberg skal foreta «extreme makeover»

- Denne transaksjonen viser igjen verdien av vår partnerskapsmodell med Eni, som bygger på de to partenes respektive styrker. Vi ser frem til å fortsette og arbeide sammen med Vår Energi fremover, sier han.

 – Denne transaksjonen er en viktig milepæl i Vår Energi sin korte historie og et tydelig bevis på vår ambisjon om å videreutvikle norsk sokkel. Gjennom ambisiøse vekstplaner ønsker Vår Energi ikke bare å være en sterk aktør på sokkelen, vi vil også skape store muligheter for norske leverandører i årene som kommer og sikre sysselsetting i mange deler av landet. Det er også en stor glede for meg å ønske våre gamle kolleger i ExxonMobil velkommen til Vår Energi. Vår prioritet er å fortsette trygg og miljømessig ansvarlig drift. Det sier Kristin Kragseth. Hun er administrerende direktør i Vår Energi.

Kilde: Pressemelding fra Vår Energi
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Kongsberg med kontrakt verd 450 millioner

Gundersen Galvano tar over bedrift

Full gass for Ærfugl fase 2

GIEK-garanti viktig for at Aibel fikk havvindkontrakt i Nordsjøen

Kjøper to brønnbåtrederier

VIDEO: 2,500 tonn stål til fastlandets største pågående byggeprosjekt

Nyhetsbrev

Ukens vits: Jobbintervju

Nikkel-verket blir trolig lagt ned

SE VIDEO: Mye kjent i Havarikommisjonens rapport

Mer enn 100 mister jobben

Kollisjonsrapporten legges fram i dag

Identifiserer fire nøkkelnæringer for et grønt og konkurransekraftig næringsliv

Smijernsportene – kunsten mange går forbi

Dugnadsånd i krisetider

Omsetningsvekst for skip og oljeplattformer

Skal lyssette Njord-plattformen

Alfa Lift - smart design for havvindinstallasjoner

Global usikkerhet gjør europeisk stålindustri sårbar

Positive tall for Kongsberg Automotive

Første høring i Norges WTO-sak mot USA om stål og aluminium

- Jeg er ferdig med «Helge Ingstad»

Investerer til tross for krevende situasjon

Behov for ansatte

Stort olje- og gassfunn i Nordsjøen

Ukens vits: Ærlighet

Blir ny styreleder i Norled

Sveiserobot hjelper funksjonshemmede sveisere

Gjennomsiktig HDPE slår aluminium

Ingrid Sølvberg er ny oljedirektør

Kværner Stord får ny direktør

Ukens vits: Ren idioti

Se alle Bedriftenes egne nyheter

LVD ROBOTIC bending cell

Skiven som skjærer og avfaser plastrør i ett snitt.

Fjærer og bladfjærer i nyskapende skivebremser fra Haldex

Få informasjon fra skyen ved hjelp av acirro+

Batteritestutstyr fra 30V DC opptil 1000V DC

Over 100 år med vekst og innovasjon! Klar for 100 til?

Push-in basket fra A.Olufsen Ship & Offshore AS

Invitasjon til åpent hus hos CIDAN, 20. – 21. november

Kihlbergs Härdindustri AB utfører flammeherding

Strømmen Dreieverksted utvider kapasiteten

Månedens referanse – Oktober 2019

RS Components og SKF styrker samarbeidet

Minex magnetkoblinker fra KTR

NORD støtter den digitale overgangen

Sandvik Coromant lanserer CoroDrill 860 og CoroDrill 863

ZEISS Quiz - Test om du er en #measuringhero!

MOVEMBER startet i morgen - iTec fra bart til fart

CORREA NORMA-L 80 til One Machining AS

Stansefabrikken på Elmia Subcontractor 2019

AMADA stiller ut ved Blechexpo 2019

Produktnyheter fra Bergsli-Hantek/Elesa!

Ledig kapasitet på CNC i Rogaland hos Kverneland Aqua

Norsecraft Tec AS og Teknor AS inngår partneravtale

Megger MIT1025 10kV Isolasjonstester

Meidell har et omfattende delelager

Send til en kollega

0.189