23948sdkhjf

Vår Energi overtar ExxonMobils oppstrøms-aktiviteter i Norge

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Vår Energi AS, eid av Eni og HitecVision, signerte torsdag en avtale om å overta ExxonMobils oppstrøms-aktiviteter i Norge. Transaksjonen inkluderer eierandeler i mer enn 20 produserende felt.

Les også: Forlenger levetiden for Balder og Ringhorne

Feltene driftes i hovedsak av Equinor, inkludert Grane, Snorre, Ormen Lange, Statfjord og Fram, med en samlet produksjon på cirka 150 000 fat oljeekvivalenter per dag (boepd) i 2019.

Det er avtalt et kontantvederlag på 4,5 milliarder dollar, før eventuelle justeringer. Oppkjøpet har virkning fra 1. januar 2019 og forventes gjennomført i 4. kvartal 2019 under forutsetning om oppfyllelse av standardvilkår, inkludert godkjenninger fra relevante myndigheter.

Vår Energi vil med dette bli det nest største E&P-selskapet på norsk sokkel etter Equinor, med totale reserver og betingede ressurser på mer enn 1 900 millioner fat oljeekvivalenter (boe). Selskapet forventer å produsere rundt 300 000 boe per dag i 2019, økende til rundt 350 000 boe i 2023 etter planlagte investeringer på omtrent 60 milliarder kroner i utviklingsprosjekter som for eksempel Johan Castberg, Balder X og Grand i perioden fra 2020-23.

ExxonMobils portefølje er en god strategisk match for Vår Energi, og gir ytterligere eierinteresser i mer enn 20 produserende felt i selskapets kjerneområder i Nordsjøen og Norskehavet. Dette gir grunnlag for både kommersielle og logistikkmessige synergier.

Les også: Ikke grunnlag for omlastningsterminal på Veidnes

Oppkjøpet er en viktig milepæl både for Vår Energi og for eierne Eni og HitecVision, og bringer selskapet et langt skritt på veien mot å nå de vekstambisjonene som ble satt da Point Resources og Eni Norge gikk sammen og dannet Vår Energi i 2018.

Oppkjøpet medfører at flesteparten av de rundt 50 ansatte fra ExxonMobil går over til Vår Energi og vil ta del i den videre veksten og utviklingen av selskapet i årene som kommer.

Med dette oppkjøpet fortsetter Vår Energi å utvide sin diversifiserte portefølje av produserende olje- og gassfelt, utviklingsprosjekter og attraktive letelisenser. Vår Energi er allerede den største oljeprodusenten i Barentshavet, og vil fortsette å styrke denne posisjonen gjennom sin deltakelse i utviklingen av Johan Castberg-feltet.

Andre planlagte utviklingsprosjekter i porteføljen, slik som Balder X, Snorre Expansion Project, Grand og Fenja, gir en plattform for videre organisk vekst i Nordsjøen og Norskehavet. Den finansielle styrken i de produserende eiendelene gir Vår Energi et godt grunnlag for videre investeringer i utviklingsprosjekter og leting, så vel som fremtidige M&A -muligheter.

Les også: Rammekontrakter til Apply Sørco og Aker Solutions

Transaksjonen vil bli finansiert ved bruk av eksisterende likviditet i Vår Energi samt en utvidet RBL lånefasilitet fullt ut garantert av BNP Paribas, som forventes syndikert før ferdigstillelse av transaksjonen.

– Denne transaksjonen bidrar til å nå et sentralt strategisk mål for Vår Energi. Feltandelene som overtas kompletterer og styrker Vår Energi innen kjerneområder som allerede er velkjent for selskapet og åpner for nye vekstmuligheter. Som aksjonær er vi glade for at selskapet nå blir det nest største olje- og gasselskapet og Equinors største partner i Norge, og ser frem til å videreutvikle det enorme potensialet som fremdeles finnes på norsk sokkel. På ett år har vi fullstendig omstrukturert og styrket Eni-tilstedeværelsen i Norge ved å skape et sterkt norsk partnerskap basert på aksjonærenes omforente strategi og mål. I samsvar med Enis strategi vil økningen i OECD-basert produksjon dessuten bidra til en balansering av Enis geografiske eksponering, sier Claudio Descalzi, adm. dir. i Eni.

KLART:Så er det klart - som ryktene sa for et par uker siden - Vår Energi overtar ExxonMobiles aktiviteter på norsk sokkel. FOTO: EXXONMOBIL

Tor Espedal, som er seniorpartner i HitecVision, uttaler at selskapet er stolt av å kunne fortsette å bygge et stort norsk olje- og gasselskap. Fra man etablerte Point Resources ved å slå sammen nisjeselskapene Core, Spike og Pure i 2016, gjennom kjøpet av ExxonMobils egenopererte virksomhet i 2017, og fusjonen med Eni Norge for å opprette Vår Energi i 2018, har dette vært en fantastisk reise.

Les også: Gundersen Galvano tar over bedrift

- Denne transaksjonen viser igjen verdien av vår partnerskapsmodell med Eni, som bygger på de to partenes respektive styrker. Vi ser frem til å fortsette og arbeide sammen med Vår Energi fremover, sier han.

 – Denne transaksjonen er en viktig milepæl i Vår Energi sin korte historie og et tydelig bevis på vår ambisjon om å videreutvikle norsk sokkel. Gjennom ambisiøse vekstplaner ønsker Vår Energi ikke bare å være en sterk aktør på sokkelen, vi vil også skape store muligheter for norske leverandører i årene som kommer og sikre sysselsetting i mange deler av landet. Det er også en stor glede for meg å ønske våre gamle kolleger i ExxonMobil velkommen til Vår Energi. Vår prioritet er å fortsette trygg og miljømessig ansvarlig drift. Det sier Kristin Kragseth. Hun er administrerende direktør i Vår Energi.

Kilde: Pressemelding fra Vår Energi
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Renault må kutte kraftig, men bilindustrien er på rett vei igjen

3,6 milliarders grønn krisepakke fra Regjeringen

Viktig intensjonsavtale for Kongsberg

Vedlikehold av skip viktig for Jotun

Oljearbeider skadet

Nyhetsbrev

3000 ansatte i Subsea7 mister jobben

Verftsindustrien skuffet

Fikk foten i klem under 1,2 tonn jernbjelke

Boeing sier opp 12.000

Får likevel ikke støtte

Brammer kjøper opp Geartech

Larsnes Mek bestiller sjøvannskjølere til brønnbåt

Tilbake etter permitteringer, nå mister de jobbene sine

SE BILDENE: Ny milepæl på Johan Castberg

Trolig avvikling – 12 kan miste jobbene sine

Åpnet testanlegg for karbonfangst

Kraner til besvær

Equinor forlenger helikopter-kontrakter

Hydro varsler oppsigelser i Sverige

Plattform-skroting kan bli “big business»

Ble som nye igjen etter rehabilitering

Krise-april for Kongsberg Automotive

«Ship of the year»-finalistene er klare

NGI vant kontrakt i Østersjøen

Vil jobbe for et nytt opplæringsfartøy

Betydelig økning i lån fra Eksportkreditt

NHO: - Viktige grep for gradvis gjenåpning

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Månedens referanse - mai 2020

Prøveutstyr for testing av asfalt

RS introduserer frekvensomformere for industriell automasjon

En rå ATEX sertifisert minipumpe

Bærende enheter i rustfritt stål

Funksjonskontroll med et tastetrykk

Aluminiumsrest drikkevann

Atex sertifiserte moment verktøy fra kNm Hydraulikk as

POM-C BLÅ - perfekt for næringsmiddelindustrien

Kantpresse med intelligent verktøyskifte fra SafanDarley

KAESER KOMPRESSORER utvider produktspekteret

HY-LOOP borrelåsfesting av kabler/fleksibel kabling

Free Webinar: Gear Metrology

Termoplastiske bæreenheter

To nye maskiner leveres

Klammer sett i A182 F316

Knallpris på KITAMURA vertikalfres!

Slyngrensing og priming

Plastdeler til testsett for corona laget med vakuum

Expanding the Boundaries of CT

Fiberstangsystem for UR10 + UR10e

Adapter for enkel tilkobling av energikjeder.

Norsecraft Tec AS styrker porteføljen innen sentralsmøring

Kardex erverver majoritetsandel i Robomotive

Produksjon av desinfeksjonsmidler med Busch vakuumteknologi

Send til en kollega

0.178