23948sdkhjf

Solcelle-nyvinning får 110 millioner

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Ved Fiskaa Teknologipark i Kristiansand skal REC Solar som de første i verden utnytte avfall fra solcelleproduksjon i ny produksjon. Enova støtter det banebrytende teknologiprosjektet med 110 millioner kroner.

– Dette er gjenbruk og energieffektivisering på sitt aller beste, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova. – Solceller er et viktig produkt for lavutslippssamfunnet, men krever også mye energi i fremstillingen. REC bidrar nå til at utnyttelsen av silisium som er råmaterialet i solceller blir mer effektiv og bærekraftig. Ved gjenbruk går behovet for å tilføre nytt råmateriale ned, og denne nye teknologien vil kutte de årlige utslippene tilknyttet produksjonen i Kristiansand med 75 000 tonn CO 2. Det sier litt om hva dette kan ha å si for verdens solcelleproduksjon om teknologien får fotfeste i markedet.

Les også: "Flammen" i Sauda kan forsvinne

Mer enn 30 prosent av alt silisiumet som brukes i solcelleproduksjon i dag ender opp som avfall i form av sagspon. REC Solar har utviklet teknologi som for første gang gjør det mulig å utnytte dette sagsponet i ny solcelleproduksjon.

– Produksjonen av solceller blir mer ressurseffektiv, og vi kutter utslipp både i Norge og verden. Vi må redusere klimagassutslippene og få til en sirkulær økonomi innenfor naturens tålegrense. REC Solars nye produksjonsprosess er en teknologisk verdensnyhet som svarer på begge disse to utfordringene. Gjennom Enova støtter regjeringen teknologiutvikling som bidrar til den nødvendige omstillingen mot lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Fremstillingen av nytt silisium er den enkeltprosessen som bruker mest energi og gir høyest utslipp gjennom hele produksjonsprosessen for solceller. REC Solar tar nå sikte på å basere hele produksjonen på Fiskaa på gjenbruk av sagspon, slik at fabrikken ikke lenger behøver å produsere nytt silisium. Det er dette som er hovedgrunnen til de betydelige klimabesparelsene.

– Jeg er først og fremst utrolig stolt av våre ansatte som gjennom høy kunnskap, hardt arbeid og lidenskap for miljøet har funnet nøkkelen til å gjenbruke sagsponet som råvare i produksjonen av solcellesilisium, sier verksdirektør David Verdú i REC Solar og fortsetter:

Les også: Enova-støtte til nytt hybrid tankskip

– Dette sagsponet utgjør i dag cirka 30 % materialtap for industrien, og med denne innovasjonen vil solindustrien kunne ta et stort steg mot sirkulær produksjon. Vår prosess vil bruke 85 prosent mindre energi enn den ledende teknologien globalt og CO 2-fotavtrykket vil være 96 prosent lavere. Det sier seg selv at dette er inspirerende å jobbe hardt for. Jeg er veldig glad og takknemlig for at Enova støtter dette prosjektet slik at omstillingsprosessen kan skje med et betydelig raskere tempo.

Målet er å være i drift med ny produksjonsprosess innen utgangen av 2020.

 

Kilde: Pressemelding fra Enova
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Ikke grunnlag for omlastningsterminal på Veidnes

Spennende stålhistorie for 100-årig Harstad-bedrift

Produksjonstall for november 2019

Minst en omkommet på hangarskip

Forventer inntektsfall på tre milliarder

Saltvann årsak til ferjeeksplosjon

Nyhetsbrev

«Lance» kom seg løs – igjen

Stabile år i vente for olje- og gassnæringen

Techouse fikk viktig kontrakt på Johan Castberg

USA vedtok sanksjoner mot russiske gassrørledninger

Kværner med nye samarbeidspartnere på FPSO-kontrakter

To store kontrakter på Ærfugl-feltet

Nordiske Medier blir Nordiske Fagmedier

Ferje grunnstøtte

Aker Solutions vant kontrakt i Trinidad

Fikk Equinor-kontrakt på Hywind Tampen

Frøy Gruppen slår seg sammen med NTS

SE BILDENE: ”Sjøsatte” storstilt polarskip

Nå skal litium også resirkuleres

Salg av bedrift gjør ansatte urolige

«NorthConnect er lønnsomt»

Nok en våpenkontrakt for Kongsberg

Tror på dobling av landbasert oppdrett

IKM gjør enda et oppkjøp

Ukens vits: Sint på mamma

- Var uventet

Ukens vits: Ny sjef

Subsea 7-sjef blir ny styreleder i Norsk Olje og Gass

Ukens vits: Sydentur

Ukens vits: Jobbintervju

Ukens vits: Ærlighet

Blir ny styreleder i Norled

Sveiserobot hjelper funksjonshemmede sveisere

Gjennomsiktig HDPE slår aluminium

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.148