23948sdkhjf

Nordmenn vil helst ha vindkraften til havs

De som er mest positive til vindkraft i Norge, ønsker helst at den skal være til havs.

Det viser en ny undersøkelse som Opinion har gjort for Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet og Bergen kommune.

Vindkraftutbyggingen i Norge har ikke foregått uten motstand og dramatikk. Protestene mot vindkraftanlegg til lands har vært til dels store enkelte steder. Og heller ikke vindkraftutbygging til havs ser ut til å være konfliktfritt.

Mange nordmenn er positive til vindkraftutbygging, men de aller fleste ønsker at det skjer til havs.

1000 personer er blitt spurt om de er positive eller negative til vindkraftutbygging i Norge, og 40 prosent har svart at de er positive til en slik utbygging på land, mens 36 prosent er negative til dette. På den annen side svarer sju av 10 at de er positive til vindkraftutbygging til havs, og en av tre sier at det er en havnæring som Norge bør satse på.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) er ikke overrasket over resultatene.

– Det speiler godt den debatten som har vært. Det er ulike og til dels sterke meninger, slik det alltid er når det blir gjort naturinngrep, sier han til NRK.

I en annen undersøkelse, som Klassekampen har gjennomført, går det fram at vindkraftmotstanden i potensielle vindkraftkommuner er stor. Av 101 kommuner som har områder egnet for vindkraft på land, sier 78 nei til slik utbygging. Det er bare fem kommuner som har svart ja, mens hele 18 ikke har svart eller «vet ikke», ifølge avisas undersøkelse.

Resultatene fra Klassekampen viser til Nasjonal ramme for vindkraft til lands, der Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har utpekt 13 områder som er velegnet for vindkraft til lands. Ifølge NVE er 97 kommuner berørt av disse områdene. Av disse 97 kommunene har 68 kommuner tatt stilling til spørsmålet om utbygging av vindkraft, og kun to kommuner, Nordkapp og Porsanger i Finnmark, er positive.

Klassekampen har i tillegg vært i kontakt med ordførere i 18 aktuelle kommuner som ikke har sendt høringssvar, og igjen fått langt flere negative eller usikre svar enn positive. De eneste tre positive til vindkraftutbygging er igjen fra Finnmark: Hammerfest, Måsøy og Kvalsund, melder NTB.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078