23948sdkhjf

SE SPEKTAKULÆR VIDEO: Verdens lengste zipline er bygd i stål

Verdens lengste zipline finner du i De forente arabiske emirater. Den er bygget av stål, og gir kanskje verdens mest spennende utfordring.

Det er worldsteel som skriver dette. Fjellkjeden Ras Al Khaimah ligger avsides og utilgjengelig til i De forente arabiske emirater, men er likevel blitt en turistattraksjon takket være verdens lengste zipline – som er bygget i stål. Den ble bygget allerede i 2018, og har fått navnet Jebel Jais Flight Zipline, og på grunn av sin beliggenhet var det en stor utfordring å få bygget den. Den har et spenn på nesten 2,8 km, og er blitt plassert i Guiness Rekordbok som verdens lengste zipline.

80 METER OVER BAKKEN: Endeplattformen for ziplinen henger i lufta 80 meter over bakken. FOTO: WORLDSTEEL

Jebel Jais er ikke bare fjellkjedens høyeste fjell, men er også det høyste fjellet i landet. Starten på ziplinen befinner seg på 1680 meter over havet, og den ender på 400 meter over havet.

- Veldig mye av konstruksjonen var en stor utfordring, sier Rivardo Lizano. Han er adm. dir. hos utbyggerfirmaet Toroverde.

HØYT: Start-plattformen i stål er nær 1700 meter over havet. FOTO: WORLDSTEEL

- Vi snakker her om verdens lengste zipline, som har sin avslutningsplattform 80 meter over bakken. Omgivelsene og topografien var spesielt utfordrende med fjellformasjonene rundt, sier han videre.

«Fleksibelt» stål sto sentralt i byggingen av turistattraksjonen. Det tok bare seks måneder å bygge den, til tross for alle utfordringene de støtte på underveis.

- Med stål kan du gjøre vakre arkitektoniske ting, og på samme tid kan det lett innrette seg etter utfordrende strukturelle krav. For denne ziplinen brukte en «custom-made» stål-kabel. I tillegg brukte vi stål når vi bygde på start- og slutt-plattformene, sier Lizano videre.

Den største utfordringen var ifølge Lizano å lede kabelen fra start- til slutt-punktet, noe som tilsvarer 28 fotballbaner i lengde, og så til slutt få på plass ende-plattformen, so, henger 80 meter ut i lufta. Denne veier ni tonn, og den ble plassert uten kran da det ikke var plass til dette.

SPEKTAKULÆRT: Ziplinen er 2,9 km lang og toppfarten er på 150 km/t. FOTO: WORLDSTEEL

Ziplinen er blitt en verdensattraksjon med turister også fra Europa. Man kan få en fart på oppptil 150 km/t nedover fjellsiden hengende i en slags fugle-posisjon. I tillegg til selve ziplinen er de stålbygde plattformene utformet med gjennomsiktige gulv slik at de besøkende kan få spektulær utsikt over fjellmassivet.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079