23948sdkhjf

«Rekordsvak krone og brems i Europa-industrien»

«PMI-målingen for august viser at innkjøpssjefene tror på fortsatt vekst i industrien, men enkelte eksport-rettede bedrifter merker nedgangen i Europa allerede».

Dette skriver Thomas Engen i sin markedsrapport for august måned. Han er salgs- og markedsdirektør hos Astrup AS, og skriver månedlige markedsrapporten for selskapet.

Norsk PMI falt kom sterkt tilbake på 53,8 etter den svake målingen i feriemåneden juli. Antall respondenter og nivået i juli på 48,7 er ikke verdt å forholde seg til, men august-målingen viser at innkjøpssjefene tror på fortsatt vekst i industrien.

«Tall som lagt fram av SSB sist fredag viste ny nedgang i arbeidsledigheten, noe som bekrefter farten. Enkelte eksport-rettede bedrifter kjenner likevel nedgangen i Europa allerede, eksempelvis melder Kverneland nylig om permitteringer. Uavklart situasjon om Brexit, samt de harde frontene i handelskrigen skaper stor usikkerhet i EU. Søndag løftet USA ytterligere toll på kinesiske varer og Kina svarer med ytterligere grep i oktober. Den norske kronen er rekordsvak mot både dollar og euro, i skrivende stund koster en dollar 9,11 kroner. Så dyr har ikke dollaren vært siden 2002 og det er lite som tyder på en styrking så lenge uroen vedvarer», skriver Engen.

Han legger til at selv om oljeprisen er høy, det går bra i norsk økonomi, så rømmer markedet ut fra små valutaer som den norske kronen.

Prisen på nikkel har skutt i været i sommer og gjorde nye byks mandag da den steg fra 16 000 til 19 000 dollar per tonn. Årsaken er Indonesia, som er verdens nest største produsent av nikkel, har besluttet full stopp i eksporten av nikkel fra neste år. To tredeler av all nikkel som utvinnes går med til produksjonen av ulike rustbestandige stål. Engen skriver videre at på rustbestandige standardmaterialer i plater og bånd kan Outokumpu levere på fire uker. Også Acerinox har korte ledetider til dem å være.

«Markedet har vært avventende til de høyere råvareprisene og booking av nye materialer, selvsagt kombinert med labre utsikter på de store markedene i Europa. Bykset på nikkelprisen i starten av uken kan kanskje endre dette, det vil gi vesentlig høyere legeringstillegg på rusbestandige stål om nivået holder seg tre uker. På tykkere plater og spesialiteter er det vesentlig lengre leveringstider. På aluminium ligger Hydro på ni til 12 ukers leveringstid fra sine verk på Karmøy og Holmestrand, mens det er kortere fra deres tyske verk. Arconic ligger på 6-7 uker på sine verk i Europa. På aluminium profiler er det 4-5 uker fra de Europeiske verkene, mens Hydros verk i Sverige har mye ledig kapasitet», skriver Thomas Engen videre.

Legeringstillegget på rustbestandig gikk betydelig opp i september og øker trolig ytterligere i oktober. Skrottillegget på stål gikk marginalt ned til 2094.- kr/ tonn for 520M, mens det ble en økning i gjennomsnittsprisen på kobber.  

«En svak norsk krone influerer på alle våre materialer og prisene vil kunne stige på flere produkter utover høsten», avslutter salgs- og markedsdirektøren hos Astrup AS..

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079