23948sdkhjf

Tøffere for vindkraftutbyggere

FrPs olje- og energiminister, Kjell-Børge Freiberg, mener at vilkårene for vindkraftutbygginger må strammes inn.

Det melder flere medier mandag morgen. Freiberg varsler en det som har vært til nå, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Ved utgangen av andre kvartal i år var 21 vindkraftprosjekter under bygging i Norge, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Prosjektenes samlede årsproduksjon tilsvarer 6–7 prosent av hele vannkraftproduksjonen.

Olje- og energiministeren mener at årsaken til den store utbyggingen er at tidsfristen for å komme inn under subsidiesystemet med elsertifikater nærmer seg.

Denne fristen er satt til 2021. Dermed er konsesjoner som er gitt over mange år, brått satt i arbeid.

Freiberg mener det er et behov for å se på konsesjonssystemet. I dag har en utbygger fem år på seg til å starte bygging etter at konsesjon er gitt.

Et sterkt politisk ønske om å få til vindkraft har imidlertid ført til en liberal holdning til å gi utsettelser, mener Freiberg.

– Vi ser nå at det skaper konflikter, og at utbyggerne til slutt bygger noe annet enn det en opprinnelig så for seg, sier han.

I dag er den total effekten og de ytre grensene av en vindpark regulert i konsesjonene, men det er ikke satt klare begrensninger for størrelsen på enkeltturbiner eller plasseringen av disse. Det vil Freiberg nå se på.

Ifølge han kan innstramninger trolig gjennomføres ved å skjerpe praksis, men det skal også vurderes å skrive om regelverket for bygging og idriftsettelse, skriver NTB.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.082